Hat szovjet utódállam támogatja Moszkva kaukázusi fellépését

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagállamai egyértelműen elítélték pénteken Grúzia dél-oszétiai fellépését, támogatták Oroszország "aktív szerepét", és a térség biztonságának garantálása mellett foglaltak állást - mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

A 2002-ben alakult szervezet, amelynek Oroszországon kívül Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagja, aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "Grúzia erőszakkal próbálta megoldani a dél-oszétiai konfliktust".

A szervezet moszkvai csúcsértekezlete után Medvegyev elmondta újságíróknak, hogy Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerését illetően a tagállamok önállóan határozzák majd meg álláspontjukat, a nemzetközi jog alapelveiből kiindulva.

Az orosz államfő hangsúlyozta: Moszkva azt vonta le tanulságként a grúziai eseményekből, hogy továbbra is a vitás kérdések politikai-diplomáciai megoldása mellett kell kiállnia, de szükség esetén készen kell állnia arra is, hogy keményen megvédje érdekeit, a nemzetközi jog elveinek figyelembevételével - jelentette Horváth Júlia, az MTI tudósítója.

Medvegyev felszólította a nemzetközi közösséget: gondolkodjon el egy új biztonsági felépítmény létrehozásán, hogy megakadályozható legyen "bármely állam dominanciája". Kijelentette: az új építménynek "a multipoláris világ elvén" kell alapulnia. (Megfigyelők szerint Medvegyev az Egyesült Államokra utalt, amikor egyetlen állam dominanciájáról beszélt.)

"Egészen nyilvánvaló, hogy a régi biztonsági építmény, amely 2008. augusztus 8. (a grúziai konfliktus kezdete) előtt létezett, bebizonyította gyengeségét. A dél-oszétiai események megmutatták, hogy a jelenlegi rendszer nem képes szavatolni a biztonságot. Egy ilyen rendszernek nincs perspektívája, az ilyen rendszer egyenesen veszélyes"  - mondta a sajtóértekezleten, amelyet a hat volt szovjet tagköztársaság vezetőinek összejövetele után rendeztek.

A csúcsértekezlet részvevői aggodalmukat fejezték ki nyilatkozatukban amiatt, hogy mint fogalmaztak, Grúzia erőszakkal próbálta megoldani a dél-oszétiai konfliktust, s ez áldozatokat követelt a civil lakosság és a békefenntartók körében. Felszólították a világ államait, hogy kiegyensúlyozottan és objektíven, a kettős mérce mellőzésével értékeljék a történteket, ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek a helyzet további éleződését eredményezhetik. A nyilatkozat állást foglalt az orosz és a francia elnök által kidolgozott rendezési terv végrehajtása mellett.

A dokumentumban figyelmeztetik a NATO-t: mérlegelje a lehetséges következményeket, amelyek a katonai tömb keleti irányú terjeszkedéséből, illetve abból származhatnak, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének határai mentén újabb objektumokat helyeznek el. Ugyanakkor a szervezet tagállamai állást foglaltak a NATO-val való együttműködés mellett az Afganisztánból kiinduló drogveszély elleni fellépésben.

A nyilatkozat sürgeti, hogy dolgozzanak ki újabb intézkedéseket a leszerelés terén, többek között az atomfegyverek, illetve a közepes és rövid hatótávolságú rakéták leszerelése terén.

A részvevők állást foglaltak az ENSZ megerősítése mellett, s egyben hatékonyságának növelésére szólították fel a világszervezetet.

A dokumentum szerint tárgyalások útján, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) részvételével és az ENSZ BT határozatainak megfelelően kell rendezni az iráni nukleáris program körüli viszályt.

A terrorizmus elleni stratégiáról, az informatikai biztonságról és a kábítószerek elleni küzdelemről is elfogadtak dokumentumokat a szervezet tagállamainak államfői.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.