Zászlót bont a Magyar Demokratikus Charta

Szombaton ismertetik a miniszterelnök által kezdeményezett, de a politikától függetlennek szánt civil mozgalomhoz csatlakozók névsorát. A Magyar Demokratikus Charta megalakulását az SZDSZ elnöke is üdvözölte, a Fidesz politikai hisztériakeltésről beszél.

Szombat délelőtt 11 órakor bont zászlót a Magyar Demokratikus Charta. A politikától független kezdeményezéshez bárki csatlakozhat a Művészetek Palotájában megrendezett eseményen és az után. Az 1991-es Demokratikus Charta alapjaira épülő mozgalmat Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök-miniszterelnök hirdette meg a nyár eleji melegfelvonuláson történt atrocitások után. A felhíváshoz azóta már többen csatlakoztak, a támogatók névsora azonban egyelőre pontosan nem ismert – azt a mai rendezvényen ismertetik. A megalakuláson Gyurcsány Ferenc kormányfő is részt vesz, de csak a hallgatóság soraiban – nem fog fölszólalni.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón üdvözölte az erőszak elleni mozgalom rendezvényét és azt kérte, hogy a többi politikai erő is támogassa a civil kezdeményezést. Ugyanakkor Fodor a charta meghirdetésekor még azt mondta: „az eset kapcsán nem a választókat kell levadászni, hanem a köztársaság alapértékeit kell megvédeni”. Horn Gábor liberális ügyvivő is kritizálta kezdetben a Charta életre hívását, mondván, inkább a törvényalkotás és a jogszabály-alkalmazás minőségén kellene javítani helyette.

Lázár János, a Fidesz parlamenti képviselője tegnap azt kérte a kormánytól és az MSZP-től, hogy a Magyar Demokratikus Charta (MDC) megalakulása érdekében „ne áldozza fel azoknak az embereknek a biztonságát, akik a csendes többséghez tartoznak”. Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt hetekben „a kisebbségi kormány vergődése kapcsán ismét előkerült a hisztéria és a politikai balhé”, amelynek „gerjesztése” mögött a Fidesz szerint befolyásos kormányzati tisztségviselők és vezetők állnak.

A charta megalakulása egyébként csak az első lépcső, a kormányszóvivő korábban bejelentette, hogy szeptember 20-án demonstrációt is tartanak, amelyhez szintén számos szervezet csatlakozott már. Így például az Országos Cigány Önkormányzat, amely tegnap jelentette be, hogy a demonstráció napjára – de más helyszínen – békemenetet szervez. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke közölte: a tervek szerint a budai Várban tartják demonstrációjukat; ott, ahol a Magyar Gárda tagjait avatták korábban. Az OCÖ elnöke egyébként a MDC megalakulásán személyesen is részt vesz, több más csatlakozó közéleti személyiség mellett. Lapunk korábban már megírta, hogy a támogatók között van Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Rainer M. János történész, Debreczeni József közíró, Vágó István televíziós és Vásárhelyi Mária szociológus. A szintén támogatók között lévő Bauer Tamás volt szabad demokrata országgyűlési képviselő szerint a MDC a csatlakozók „közös állásfoglalása a magyar demokrácia védelméről”. Vitányi Iván szocialista képviselő a charta céljaként a politikától független, társadalmi együttműködés fontosságát emelte ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.