Árvizek, viharok Nagy-Britanniában

Heves esőzésekkel és jeges széllel kísért atlanti vihar tört rá pénteken Nagy-Britanniára; az ítéletidő több helyütt árvízveszélyt idézett elő.

Az óceánról betört hidegfront elsősorban a délnyugati országrészben, Walesben és az angliai Cornwall grófságban okoz gondokat. Számos országút víz alá került, és a hatóságok több tucatnyi helyen rendeltek el árvízkészültséget.

Walesben több kisebb folyó kilépett a medréből, és elöntötte az ártereket. A déli térségekben a meteorológia kétheti esőmennyiséget jósol a következő 24 órára.

A problémát súlyosbítja, hogy augusztus is igen csapadékos volt - a múlt hónapban mérték a legkevesebb napsütéses órát, amióta 1912-ben elkezdődtek az ilyen jellegű mérések Nagy-Britanniában -, és az átázott talaj sok helyen nem tudja elnyelni az újabb nagy mennyiségű esőt.

Árvízkészültség van a közép-angliai Gloucestershire grófságban is, ahol tavaly az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb áradása pusztított.

Az esőzést a délnyugati országrészekben 90-100 kilométeres szél kíséri; a hőmérséklet egész Angliában nem sokkal haladja meg a 15 fokot.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.