Leállt a kormány a pénzügyi törvényekkel


Aligha születhetnek meg a régóta várt pénzügyi törvények - így például az életjáradékokról szóló jogszabály, vagy a hitelintézeti törvény módosítása. Az adótörvények és a költségvetés lekötik a pénzügyi tárca teljes apparátusát. 

Nincs esélye annak, hogy a következő hónapokban jutna idő a normál adótörvény-módosításokon túlmenően más törvények módosítására – mondta Veres János pénzügyminiszter az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján. 

A kormány így számos - régóta várt - változtatással maradhat adós. Ilyen például a hitelintézeti törvény módosítása: az ingatlan-alapok azt szeretnék elérni, hogy a jogszabály adjon számukra lehetőséget projekt-cégek vásárlására is. E nélkül csak és kizárólag ingatlanokat vehetnek, aminek van illeték-terhe, miközben külföldi versenytársaik olyan cégeket is vásárolhatnak, amelyek egyetlen vagyona az adott ingatlan - így megúszható az illetékfizetés. Az állam számára mindez persze adóbevétel-kieséssel járna, de ez csak elméleti: ma a magyar ingatlan-alapok vagyonuk nagy részét állampapírban tartják a korlátozó szabály miatt. 

Késik azonban az életjáradék-cégekről szóló szabályozás is. A több ezer nyugdíjasnak a lakásáért élethosszig járadékot kínáló cégek ma a polgári törvénykönyv rendelkezései szerint működnek, az ügyfeleket ezen túl alig védi valami. A garanciális szabályokról szóló törvény azonban késik - és a hírek szerint az Európai Unió vizsgálódásának lezárultáig nem is készül el.

Veres az MTI tudósítása szerint azt is közölte, hogy nincs napirenden az önkormányzati adóhatóságok integrálása az adóhivatalba. Nem került le örökre ugyan a napirendről, de jelenleg erről nincs gondolkodás, ezért nem kell erőket fordítani arra, hogy egy ilyen nagy feladat feltételeit megteremtsük - tette hozzá a miniszter. Hozzátette, hogy az APEH, valamint a vám- és pénzügyőrség fuzionálása szintén nem aktuális.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.