Az arcfelismerés forradalma

Az arcfelismerés lehet a következő "piacrobbantó" technológia az elektronikában: a biztonságtól a képkeresésen át a kamerák működésének átalakításáig számos területen várnak tőle forradalmat. Az arcfelismerő alkalmazások - a Berlinben zajló IFA tanúsága szerint - immár a tömegtermékekben is jelen vannak.

Az arcfelismerés (face recognition) elsőként a drágább kompakt fényképezőgépekben jelent meg, meglehetősen "lebutított" változatban: a kamerák mögött dolgozó rendszereknek csupán annyit kell tudniuk, hogy amit látnak, az egy arc vagy valami más - ez ugyanis megkönynyíti, hogy az intelligens, autofókuszos masinák az arcra fókuszáljanak. Az alkalmazás az idei IFA egyik sztárjánál, a Samsung 8 megapixeles kamerát tartalmazó telefonjánál is működik - ez a készülék azonban arra is képes, hogy - a smile shot funkciónak köszönhetően - éppen akkor készüljön el a felvétel, amikor az "alany" mosolyra húzza a száját.

A megoldástól persze ennél lényegesen többet várnak a fejlesztők. Az egyik alkalmazási terület a biztonság lesz: akár úgy, hogy (az ujjnyomat-azonosítást felváltva) a számítógép vagy a mobil csak akkor kapcsol be, ha a tulajdonos hajol fölé, akár pedig úgy, hogy a biztonsági kamerák forgalmas csomópontokon, repülőtereken - a komputerbe előzetesen betáplált képek segítségével - automatikusan kiszűrik a bűnözőket a tömegből. A biztonságizár-funkcióra a japán Omron cég már létrehozott használható megoldást, a szűrő módszer viszont egyelőre kevéssé hatékony - annak ellenére, hogy már olyan szoftver is létezik, amelyik két egypetéjű ikret - a róluk készült, eltárolt felvételek alapján - "arcról" is meg tud különböztetni. A sapkában, napszemüvegben, parókában dolgozó bűnözők esetében, a térfigyelő kamerák gyenge minőségű képeit használva, hasonlóra még nem képes a számítógép. De már csak egy ideig: a közelmúltban bemutattak egy olyan programot, amely az ugyanarról a személyről készült képek "átlagolásával" olyan referenciaképet készít, amelynek segítségével már százszázalékos hatékonysággal képes a valós idejű arcfelismerésre.

Közben viharsebesen fejlődik egy másik alkalmazási terület, amelynél nem a személyazonosításra, hanem az életkor meghatározására használják az arcfelismerő szoftvereket. Ebben szintén a már említett Omron vállalt úttörő szerepet. Az életkor-azonosító rendszereknek a korhatáros termékek (alkohol, cigaretta, erotikus áruk stb.) kereskedelmében lehet kulcsszerepük, mivel már jelenleg is az eladóknál objektívebben tudják belőni a vevők korát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.