Nem csökken a szegregáció

Az eddigi büntetések nem jártak eredménnyel, ezért bírósághoz készül fordulni az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány a kerepesi iskola ügyében. Az alapítvány vezetője szerint a roma gyerekek szegregációja - bár pozitív példák is akadnak - összességében nem csökken az országban.

- Tartanak tőlünk. Összekapják magukat, ha megjelenünk valahol, és igyekeznek az iskola legszebb arcát mutatni. Csak az a baj, hogy a cigány gyerekek szülei egészen mást mesélnek, mint a pedagógusok - számolt be tapasztalatairól Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője.

Az alapítvány az elmúlt napokban "tanévnyitó körutat" tartott. A szervezet munkatársai hét településre látogattak el, esetenként többször is: olyan helyekre, ahol előzőleg már folyt valamiféle vizsgálat a roma diákok elkülönítése miatt. Saját szemükkel akartak meggyőződni arról, történtek-e lépések a szegregáció felszámolására, az integrált oktatás bevezetésére. (Szegregációnak minősül, ha a romákat külön osztályban, mellék- vagy tagépületben tanítják. Az integrált oktatás ismérve, hogy a cigányok együtt tanulnak nem cigány társaikkal.)

Az országjárás során az alapítvány Kiskunmajsán szerezte a leginkább kedvező benyomásokat. A Bács-Kiskun megyei településen - ahol több intézményt összevontak - igyekeztek vegyes osztályokat létrehozni, és ma már a helyi katolikus iskolába is járnak roma gyerekek. Az ellenpélda a Pest megyei Kerepes: az alapítvány úgy találta, hogy itt nincs előrelépés. Annak ellenére sem, hogy korábban az Oktatási Hivatal az eddigi legnagyobb, egymillió forintos bírságot szabta ki az általános iskolát működtető önkormányzatra, az igazgatóval szemben pedig fegyelmi eljárást indított. Mohácsi elmondta: miközben Franka Tibor polgármester tanévnyitójában arról beszélt, hogy "minden rendben", az alapítvány bírósághoz készül fordulni. A jogi stratégiáról még szakértőkkel egyeztetnek, de valamit tenni kell, mert a büntetések nem hoztak eredményt, a kerepesi iskolában - állította Mohácsi - újabb törvényellenes, etnikai alapú elkülönítést hajtottak végre az idei tanévben.

Az alapítványhoz érkezett jelzések és a helyszíni tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a pozitívumok ellenére Magyarországon nem csökken a roma diákok szegregációja - foglalta össze Mohácsi Erzsébet. Olyan súlyú problémáról van szó, amellyel egy-két civil szervezet nem képes megküzdeni. Hozzátette: minden iskolában meg kellene vizsgálni a költségvetési támogatás felhasználását és az egyenlő bánásmód megvalósulását, de ehhez egy országos hatáskörű, ütőképes állami hatóságra, szakfelügyeletre lenne szükség. A tavalyi iskolakezdetkor több településen is bizonytalan volt, hogy a roma gyerekek hol folytathatják tanulmányaikat. Öröm az ürömben: az iskolai összevonások és megszűnések ellenére az alapítvány az idén nem értesült olyan esetről, hogy bárhol is veszélybe került volna a cigány diákok iskoláztatása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.