Kalapács: ki tudja, hol áll meg?

Úgy látszik, az olimpiai kalapácsvető-versenyeken "fátum" ül: négy éve, Athénban az első helyen végzett Annus Adriánt fosztották meg aranyérmétől, mivel a döntőt követően megtagadta az ismételt mintaadást, most pedig arról szólnak a hírek, hogy két fehérorosz atlétát, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijt, valamint a bronzérmes Ivan Tyihont szkreccselhetik doppingvétség elkövetése miatt. Amint arról már beszámoltunk: amennyiben beigazolódik, hogy az említettek tiltott szert használtak, a Kínában negyedik helyen záró Pars Krisztiánt utólag másodikká nyilváníthatják a győztes szlovén Primoz Kozmus mögött.

A belorusz dobóktól az augusztus 17-i, pekingi döntő után vettek mintát, amelyben a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszintre bukkantak. Az MTI információja szerint a magyar szövetség "nem hivatalos, ám számára megbízható" forrásból úgy értesült: az A próba mindkét sportoló esetében pozitív lett. Ugyanakkor (első olvasatban) különleges körülménynek mondható, hogy az úgynevezett B teszt elvégzéséhez szükséges mintát - amint azt Emmannuelle Moreau, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője az amerikai AP hírügynökségnek elmondta - csak szeptember 21-én nyitják fel, s ennek megfelelően a NOB fegyelmi testülete csupán a hónap végén ül össze az ügyben.

- Félhivatalosan úgy tudom, azért nem közvetlenül az olimpiai verseny után hozták nyilvánosságra a fehérorosz kalapácsvetők doppingeredményét, mert az akkreditált laborok túlterheltek - közölte lapunk érdeklődésére Gyulai Márton. A Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára egyúttal csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a NOB csak hetek múlva foglalkozik a témával.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy jelenleg olyan "ügyről" beszélünk, amelyről hivatalosan még senki nem tud semmit. Hangsúlyozottan általánosságban említette, hogy a magasabb tesztoszteronszint önmagában nem bizonyíték a vétkességre, "bár kétségtelen, hogy az esetek nagy százalékában a tiltott anyagnak minősülő anabolikus szteroidok bomlástermékeként jelenik meg". Hozzátette: magát a tesztoszteront is használják a sportolók az izomerő növelése céljából.

- Mivel férfiaknál a megnövekedett tesztoszteronszint egyáltalán nem különleges, meg kell vizsgálni, hogy kívülről, vagy úgymond, belülről jutott-e a szervezetbe - magyarázta. - Erre szolgál az úgynevezett IRMS, vagyis az izotópos elemzés. Ezzel a módszerrel kétséget kizáróan meg lehet állapítani, hogy az illető vétett-e a hatályos szabályok ellen, vagy tőle függetlenül emelkedett az érték a normális fölé.

Pars Krisztián: Féltem a szakágat

Pars Krisztián a Népszabadság kérdésére, miszerint az olimpiai döntő nyolcas mezőnyének tagjai közül - leszámítva Gyevjatovszkijt és Tyihont - hányan élhettek még tiltott szerrel, így válaszolt: "Mindig akkor beszélünk doppingról, amikor valaki lebukik; naná, hiszen vannak, akik doppingolnak, és mégsem buknak le - említette a potenciális ezüstérmes, aki tisztának vallja magát. - Mi, kalapácsvetők egymás között nem diskurálunk ilyesmikről, ugyanakkor Tyihonnal kapcsolatban furcsa, hogy hónapokig nem állt rajthoz, majd kiugró eredménnyel jött elő. Magam meg is őrülnék, ha ennyi ideig nem léphetnék dobókörbe: az egész megveszekedett felkészülést azért csinálom, mert szeretek versenyezni, és fontos, hogy a viadalokon jól érezzem magam. Egyébként van észrevehető jele annak, ha valaki tiltott szerrel él; aki például egy eseményen belül képes nyolcvan, illetve hetvenöt métert is dobni, hát, annak biztosan nem technikai hiba miatt hullámzik a teljesítménye. Mindenesetre a szakág újabb hírbehozása után mind inkább félek attól, hogy a kalapácsvetést leveszik a játékok műsoráról.

A doktornő megjegyezte azt is, hogy ez az analízis rendkívül aprólékos, időigényes munka, s a mintavételt követően hetek is eltelhetnek az eredmény megszületéséig. "A tesztoszteron-vizsgálat - így Tiszeker Ágnes - alapvetően különbözik más, egyszerűbb doppingelemzésektől, s ezért fordulhat elő, hogy míg bizonyos esetekben már az olimpia idején értesülhettünk lebukásokról, a komplikáltabb ügyekben hosszú időbe telik a végső szó kimondása."

A fehérorosz szövetség sajtófelelőse, Anasztaszija Marinyina szerint hazája sportági szervezete eddig semmilyen dokumentumot vagy egyéb értesítést nem kapott az esetleges pozitív tesztekről, és hozzáfűzte: a két versenyző cáfolja a vádakat. Ehhez képest érdekes adalék, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség úgy értesült, a nyolc éve, a sydney-i olimpia után egyszer már eltiltott Gyevjatovszkij és a háromszoros világbajnok, athéni ezüstérmes Tyihon lemondta az idényben még hátralévő három viadalt: egyikőjük sem lesz ott a vasárnapi, dubnicai, továbbá a szeptember 9-i, zágrábi és a szeptember 13-14-i stuttgarti versenyen.

A MOB közleményben jelezte: érdeklődéssel várja, hogy a B próba igazolja-e az első elemzés megállapítását, a két atléta esetleges doppingvétségét. Megszólalt Aján Tamás, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségi tagja is: "A pekingi doppingügyek még nem zárultak le" - közölte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.