Gyurcsány ösztönözné a számlakérést

Az adórendszeren kívül „egy sor más elemmel kell segíteni a gazdasági növekedés gyorsítását"  – hangsúlyozta a kormányfő az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján Balatonfürden. Gyurcsány Ferenc tavaly egy hasonló, budapesti értekezleten jelentette be az akkor tervezett szigorításokat, a bűntetési tételek emelésének tervét. Ugyan ilyen koncepció az idén is készült a pénzügyi tárcánál, amiről a kormány szerdán tárgyalt is, a bejelentés most elmaradt.

A kormányfő továbbra is a feketegazdaság visszaszorításából várja az általa tervezett adócsökkentés fedezetét, ám - szavai szerint - ennek hatása jövőre még nem érvényesül, a kabinet nem számol az ideinél nagyobb fehéredési hatással (ez 50 milliárd forint körüli összeg). A kiszivárgott tervek szerint a pénzügyi tárca azt javasolta, hogy a kormány a magánszemélyek esetében is több olyan intézkedést vezessen be, amely segíti a fehéredést: ilyen lett volna a munkabérek, szociális juttatások kötelező átutalásának bevezetése, vagy az az intézkedés, amely szerint a vevőknek meg kell tartaniuk a számlát (ennek hiányában pedig őket is bűntették volna). Az orgazda-elv bevezetését azonban a kormány vélhetően elvetette: a kabinet ülése után már azt közölték, hogy csak a vállalkozásoknál szigorítanák a számla-kérési rendszert.

A kormányfő tegnap az MTI beszámolója szerint mindenesetre azt kérte az adóhivataltól, segítsen olyan ösztönzők  kitalálásában, amelyek rámutatnak, hogy miért éri meg az  állampolgárnak például az autószerelőnél számlát kérni. Sokkal jobb,  „ha az érdekeket nem úgy változtatjuk meg, hogy fenyegetőleg lépünk  fel, hanem úgy, hogy ösztönzőket teremtünk" - mondta a  miniszterelnök, hozzátéve: „a csomagban ilyen is, meg olyan is van".

Elmondta: az érdekeltség jól mutatja, hogy 2007-ben - amikor „azt mondtuk, hogy kössük már össze az egészségügyi szolgáltatás  igénybe vételét azzal, hogy valakinek van érvényes biztosítása és be  van jelentve" - 131 ezren jelentkeztek be a társadalombiztosításhoz.  Mint mondta: minden hónapban 500 millió forinttal több folyik be a  kasszába. A miniszterelnök azt kérte az adóhivatali dolgozóktól, hogy a  helyénvaló szigorúság mellett „gondoljunk végig egy lehetséges,  ettől némileg eltérő adóhivatali szerepet. Nagyjából úgy, hogy azt  érezzék az állampolgárok, jóhiszemű tévedések, kisebb hibák és  félreértések esetén az adóhivatal inkább a segítő tanácsadójuk" -  mondta.

Ahol pedig rosszhiszeműség van, csalárd szándék, arra épülő  üzleti modell, hogy miként lehet megkerülni a közteherviselést, ott  nagy határozottság, komoly fellépés és gyors eredményt hozó  vizsgálat szükséges - szögezte le.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.