Magyar-lengyel támadás a kínai sűrítmény kedvezményes importja ellen

Csütürtökön kora délután Gráf József agrárminiszter és Jakab István, a Magosz elnöke aláírta az almamegállapodást. A magyar és lengyel agrárminiszter az EU-hoz fordul, hogy az unió törölje el kínai almasűrítmény kedvezményes vámját, ugyanis ez verte le a léalmaárakat.

A most aláírt megállapodást az elmúlt napokban szövegeztek meg a szaktárca és az érdekképviselet szakemberei. E szerint a legnagyobb magyarországi almasűrítmény-gyártó, az Agarna-Juice Kft. vállalja, hogy 9 eurócent minimálárát fizet a neki alapanyagot szállítóknak. A termelők 12 eurócentet kértek almájukért, miközben a feldolgozók szerint a a léalma reális világpiaci értéke ma 6 eurócent körül mozog. A megállapodásban az agrártárca vállalta, hogy "de minimis" támogatásként  a tavalyi fagykár miatti fokozott növényvédelmi kiadásokat ellentételezendő hektáronként 70 ezer forint támogatást ad a termelőknek. Ezt azok kaphatják meg, akik feldolgozóknak adnak el léalmát számlával bizonyítható módon.

Gráf József kijelentette: lengyel minisztertársával közös lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az Európai Bizottság a kínai almasűrítmény kezdvezményes vámtételét eltörölje. Hozzátette azt is, hogy egy hónapon belül felülvizsgálják a magyar és a lengyel átvélteli árakat, és ha lehetőség nyílik rá, akkor a mostani 9 eurócentes minimálárát megemelik. Elhangzott az is: az Agrana lengyel gyára hasonló megállapodást kötött az ottani termelőkkel. Ott a miniszter informácioói szerint szintén 9 eurócentes minimálárban sikerül megegyezni.

Az aláírók ígétetet tettek arra, hogy a támogatásról szóló rendelet a szeptember 22-ei héten megjelenik, és a pénz még az idén kifizetik. Az átvételt a feldolgozó az aláírás után megkezdi. A másik nagy léalmafeldolgozóval, a Rauch-hal holnap születhet meg a megállapodás.

A megállapodás szövegét itt olvashatja el: alma_megallapodas.pdf

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.