Robbanóanyag volt - Lesencefaluiak a Szilvásy háza elleni támadásról

Lesencefalun biztosak abban a helybeliek, hogy valamiféle robbanóanyagot dobtak szerdára virradó éjszaka Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter nyaralójára. A robbanás miatt személyi sérülés nem történt. Az eset riadalmat keltett a Veszprém megyei faluban.

– Azt hittem, hogy a televízió vagy egy gázpalack robbant fel! Iszonyatos dörej riasztott fel hajnali két óra körül. Ahogy kinéztem az ablakon, erős benzinszagot éreztem, tüzet vagy füstöt viszont nem láttam – így eleveníti fel a szerdára virradó éjszaka történteket Leder Müller Éva, akinek háza éppen szemben van Szilvásy György nyaralójával Lesencefalun. – Rettentően megijedtem, de akkor még eszembe sem jutott támadásra, robbantásra gondolni, ezért nem is a rendőrséget vagy a tűzoltóságot riasztottam. Miután láttam, hogy nálunk minden rendben van, a miniszter nyaralójának gondnokát hívtam telefonon, nézze meg, hátha náluk történt valami.

A miniszter közvetlen szomszédja, idős Csordás Józsefné a robbanás hangjára emlékszik. Annak ellenére is felriadt „a petárdadurranásra hasonlító, de annál erősebb hangra”, hogy minden éjjel erős altatóval fekszik le aludni.

– Még hozzánk is eljutott a detonáció hangja – mondja Orbán János, akinek háza majd fél kilométerre áll a miniszter nyaralójától. – El sem tudtuk képzelni, hogy mi történhetett. Csak reggel mesélték az ismerősök, hogy úgy hallották, valamiféle robbanóanyagot dobtak a házra.

Azt, hogy pontosan mi történt a miniszter nyaralójánál, és mi robbant a Tapolca közelében fekvő Lesencefalu főutcáján lévő háznál, egyelőre csak találgatják a helybeliek. Még az is kérdéses, hogy mekkora kár keletkezett az üresen álló nyaralóban. A rendőrség tegnap hajnaltól szinte hermetikusan lezárta a kis 360 lakosú Veszprém megyei községet, és szerda délután két óráig csak a helybelieket engedték be a faluba. Mire a kíváncsiskodókat és az újságírókat a magas kőkerítés mögött álló ház közelébe engedték, már nejlonból paravánt emeltek az épület bejáratánál, megakadályozva a bepillantást az épület udvarába.

Kigyós Ferenc, a település polgármestere szűkszavúan beszél a történtekről. Azt mondja: nem tud többet, mint bárki más a faluban, mivel a rendőrségtől semmiféle tájékoztatást nem kapott. Lapunk információi szerint az épület verandája és egy folyosó rongálódott meg a robbanásban.

– Az viszont biztos – teszi hozzá a polgármester –, hogy a történtek felzaklatták a falu életét, hasonlóra még nem volt példa a korábban mindig nyugodt, békés Lesencefalun.

A megkérdezett helybeliek egészen biztosak abban, hogy a nyaraló elleni támadás Szilvásy kormányzati szerepéhez és a politikához kötődik.

– A községben nem volt haragosa a miniszternek – jelenti ki az egyik, névtelenségét kérő helybeli asszony, és mielőtt tovább tekerne kerékpárjával, még elmondja: amikor Szilvásy a faluban tartózkodott, gyakorta sétált a faluban családjával, s előre köszönt mindenkinek. Senkiről nem tudok, akit zavart, bosszantott volna az, hogy itt épített nyaralót – tette hozzá az asszony.

Boda András Zalaegerszeg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.