Haitin hatvanegy ember halálát okozta a Hanna

Legkevesebb 61 halálos áldozatot követelt a Hanna hurrikán Haitin, miközben az Atlanti-óceán felett kialakult újabb, Ike névre keresztelt szélörvény rendkívüli erőre tett szert.

A Hanna hétfő óta időzött Haitin, alaposan megkeserítve a szigetlakók életét. Az ország kiterjedt területeit két-három napja víz borítja, a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométernyire északra fekvő Gonaives város egyes körzeteiben továbbra is több méter magasan áll a víz az utcákon. Mintegy 25 ezren kényszerültek átmeneti szállásokon menedéket keresni.

Az ENSZ Haitin működő missziója nem tudott eljuttatni ivóvizet és élelmiszert a szinte teljesen elárasztott Gonaives mintegy 300 ezer lakosának. Az elmúlt napban folyamatosan nőtt az áldozatok száma, és valószínűleg továbbra is nő, amint a víz apadásnak indul az elárasztott területeken. René Préval államfő arra figyelmeztetett, hogy "rendkívül nagy katasztrófa" várható, és nem kizárt, hogy a Hanna nagyobb károkat okoz, mint négy évvel ezelőtt a Jeanne hurrikán, amely több mint háromezer ember életét oltotta ki a szigetországban.

Haitit hétfőn érte a természeti csapás, nyolc nappal azután, hogy az előző, a Gustav névre keresztelt hurrikán végigsöpört rajta. Augusztus óta összesen 110 ember lelte halálát trópusi viharok kiváltotta áradások és földcsuszamlások következtében Haitin.

Az óránként közel százhúsz kilométeres széllökésekkel kísért Hanna "szeme" helyi idő szerint szerda este közel hatszáz kilométerrel kelet-délkelet irányában volt a Bahamák fővárosától, Nassautól, és óránkénti húsz kilométeres sebességgel észak-északnyugat irányában tartott az egyesült államokbeli Dél-Carolina felé.

A Bahamák déli részén lekapcsolták az áramszolgáltatást. A dél-carolinai hatóságok arra figyelmeztették a helyi lakókat, hogy szükség esetén legyenek felkészülve otthonuk elhagyására.

Miközben a Hanna továbbra is érezteti hatását a térségben, az Atlanti-óceán felett újabb, Ike névre keresztelt szélvihar alakult ki, és elérte az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán a 4-es erősséget - jelentette be az Egyesült Államok hurrikánfigyelő központja. Az Ike néhány óra alatt erősödött trópusi viharból a második legerősebb fokozatú hurrikánná. A hatalmas szélörvény egyelőre nem fenyeget senkit, s meteorológusok szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy veszélyeztet-e majd útja során szárazföldi területeket, vagy a Mexikói-öbölben található amerikai olaj- és gázipari létesítményeket.

A hurrikán közép-európai idő szerint csütörtök reggel a Kis-Antillák szigetcsoport északi tagjaitól mintegy ezer kilométerre északnyugatra volt, és óránként 27 kilométeres sebességgel haladt északnyugati irányban, a szélörvényt óránkénti 215 kilométere széllökések kísérik.

Az Atlanti-óceán felett eközben kialakulóban van egy újabb, Josephine nevű trópusi vihar, amely az idén immár a tizedik ciklon a térségben. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.