A kormányfő, a programja, vagy egyik sem

A szocialisták ragaszkodnak Gyurcsány Ferenchez, de módosítanának a programon. A liberálisok még nem döntötték el, hogy a kormányfővel vagy a programjával szemben vannak-e nagyobb fenntartásaik. - Azt várom az SZDSZ-től, hogy ismertesse a saját javaslatait és mondja meg, melyek azok az indítványok, amelyeket a cselekvési tervből támogatni tudnak. Tárgyaljunk úgy, ahogyan az olyan partnerekhez illik, akik tíz évet együtt kormányoztak - fogalmazott a miniszterelnök az ATV-nek adott keddi interjújában.

A megegyezés nem tűnik lehetetlennek, hiszen a liberálisok számára a program több pontja - bár alapvetően nemet mondtak rá - támogatható. Az oktatási fejezetet, a foglalkoztatás bővítésére, a gazdaság kifehérítését szolgáló intézkedéseket egyaránt pozitívumként említették. Az adókérdésben nagy különbségek vannak: az SZDSZ nagyobb kiadáscsökkentést várna el, amelyből nagyobb adócsökkentés hajtható végre - elsősorban a szociális kiadások lefaragásából. Ez azonban egyelőre zsákutcának tűnik, mert a kormányfő újra és újra kijelenti: a szociális juttatások kárára nem fog adót csökkenteni.

Fidesz: mondjon le a miniszterelnök!

Magyarország fél éve Gyurcsány Ferenc személyes agóniájának árát fizeti, Navracsics Tibor ezért lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Tudjuk, hogy ott van az asztalán a lemondási nyilatkozat, vegyen egy nagy levegőt, legyen erős ember, és írja alá". A Fidesz szerint a jelenlegi helyzetre immár nem egy szakértői kormány, hanem csakis az előre hozott választás jelenthet megoldást.

Tukacs István szocialista képviselő, a miniszterelnök adóügyi megbízottja tegnap ezt megerősítvén azt mondta, hogy a jóléti kiadások nem kurtíthatók. A szocialista frakció túlnyomó többsége nem kívánt hozzányúlni sem a nyugdíj, sem a segélyezés, sem a családtámogatás, sem az oktatás, sem az egészségügy rendszeréhez - közölte Tukacs. Az állami kiadások sem csökkenthetők tovább, mert azok jó része bérköltség, további elbocsátásokra pedig nem készül az egypárti kabinet. Ugyanakkor nyitva is hagyta az ajtót, amikor azt mondta: persze egyelőre nem tudja megmondani, hogy a képviselőcsoport a pártvezetés és az SZDSZ tárgyalása után elmozdul-e eddigi álláspontjáról.

A miniszterelnök bejelentése után (is) többféle forgatókönyv íródik a szocialista fejekben. Bár érdemben senki sem számol vele, és az egypárti kormány támogatói szeretnék is elkerülni, de bizonyos százalékig mégis elképzelhető az előre hozott választás. Érdemi forgatókönyvként merülhet fel, hogy az SZDSZ végül erős változtatások után támogatja a programot, de nem köt újra koalíciót. Ez törékeny parlamenti többséget biztosít.

A szocialisták számára jobb lenne, ha hivatalos együttműködést lehetne kötni az SZDSZ-szel, aminek forrásaink szerint kevés a valószínűsége. Ennek két, esetleg három verziója lehetséges: a liberális álláspontnak megfelelően átírt program szerinti együttműködés Gyurcsány Ferenccel, vagy a program minimális módosítása, de a jelenlegi kormányfő nélkül. Az MSZP döntéshozói leginkább azt szeretnék, ha mind a program, mind pedig Gyurcsány maradna.

Kiss Péter kancelláriaminiszter, a szocialista párt alelnöke tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette, hogy az MSZP-ben nincs napirenden a miniszterelnök-csere. Elsősorban abban kell támogatást keresni, tette hozzá, hogyan lehet az elmúlt két évben elindított folyamatokat érvényessé, igazolttá tenni. Kiss Péter elmondása szerint elkötelezett abban, hogy ezt bármilyen feladatkörben érvényre juttassa. "Ez most részemről nem bejelentkezés arra, hogy miniszterelnök akarok lenni. A Gyurcsány Ferenc vezette kormányban ott állok azok mögött, akik érvényre akarják juttatni ezt a programot az ország érdekében" - közölte Kiss.

A parlament feloszlatása is téma

Az adótörvények mellett már a parlament feloszlatásáról is tárgyalna Dávid Ibolya az ellenzéki pártelnökökkel. Az MDF elnöke ezt a Fodor Gábornak (SZDSZ), Orbán Viktornak (Fidesz) és Semjén Zsoltnak (KDNP) küldött válaszlevelében tudatta. "Találkozónk során két témában szükséges közös döntést hoznunk" - írja az MDF elnöke. Egyrészt "meg tudunk-e állapodni egy olyan közös adótörvényben, amely megszerezheti a parlament többségének támogatását", illetve "közös megegyezés híján az ellenzéki pártok részéről megvan-e a parlament feloszlatásának támogatottsága, amelyről akár az egyeztetést követően azonnal dönthetünk". (Cs. I.)

Gyurcsány maradjon, és érdemben a program se változzon? Ezt az SZDSZ vezetőségében nem fogadják el. A kormányfő válaszul a programvitát a személyi kérdések fölé (elé) rendelte, állásfoglalásra kényszerítve "liberális barátait". Róla van szó, vagy a programjáról? Ha az SZDSZ elutasítja a tárgyalási ajánlatot, azzal beismeri, hogy valójában a kormányfő személyével van baja. Ha elfogadják az ajánlatot, akkor nekik kell kiállniuk azzal, hogy kitől, mely társadalmi csoporttól mennyi támogatást vonnának el, vagy ahogy a miniszterelnök fogalmazott: az SZDSZ követelte kiadáscsökkentés társadalmi ára összhangban van-e annak gazdasági hasznával. Nem véletlen, hogy ezt a "medicinlabdát" most egymásnak dobálgatja a két párt vezetője, egymástól várva javaslatot. Az SZDSZ azért sem bólinthat rá könnyen Gyurcsány ajánlatára, mert ez esetben személyesen Gyurcsánnyal kellene tárgyalniuk, akit hiteltelennek minősítenek. Így aztán érdekes helyzetet teremtene, ha Gyurcsány a tárgyalásokon visszautasíthatatlan engedményeket tenne az SZDSZ-nek. Megállapodni a hiteltelen kormányfővel? Ennek lehetőségét Gulyás József és Horn Gábor szabad demokrata képviselők nem zárták ki, sőt igyekeztek puhítani Fodor Gábor elutasító nyilatkozatán, mondván, akár meg is szavazhatják a büdzsét, ha az jelentős kiadáscsökkentést és szociális átalakítást eredményez. Az egyik ügyvivő szerint viszont többé nem mehetnek bele a "visszacsalogatósdiba", nem támogathatják Gyurcsányt néhány koncért cserébe. Ebben Fodor Gábor is elszántnak tűnik.

Új miniszterelnök, változatlan programmal - ezt az utat sem tartják járhatónak a megkérdezett SZDSZ-esek. Előre hozott választások, új koalíció - ezek az opciók tűnnek a legkevésbé valószínűnek a megkérdezett SZDSZ-esek szerint, de egyelőre az sem világos, hogy a "belebegtetett" szakértői kormányt mely parlamenti erőkkel állítanák fel. Azt pedig végképp nem látni, mi történne abban az esetben, ha a parlament nem tudná elfogadni a költségvetést - az SZDSZ-ben legfeljebb bízhatnak abban, hogy ez esetben az MSZP miniszterelnökkel együtt programot is vált, Fodor Gábor pedig learathatja a "kormányfőbuktatót" megillető babérokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.