Ciprus: görög és török ismét egy asztalnál

Megkezdődtek Nicosiában a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások. Dimitrisz Hrisztofiasz ciprusi görög elnök és Mehmet Ali Talat, a török közösség vezetője tegnap megegyeztek: legközelebb szeptember 11-én találkoznak egymással. Cipruson ismét megcsillant a remény az újraegyesítésre. A kontinens utolsó kettéosztott országa az EU egyik legösszetettebb, továbbra is megoldásra váró problémája. Több mint négy évvel az ENSZ által kezdeményezett és végül elakadt egyeztetés után, tegnap újból a tárgyalóasztal két oldalára ült a görög és török közösség vezetője.

Az év elején még távolinak tűnt egy újabb béketárgyalási javaslat Cipruson. 2004-ben azért hiúsultak meg az ENSZ-tárgyalások, mert a görög ciprusiak határozottan elvetették a számukra előnytelen feltételekhez kötött újraegyesülést, míg a török ciprusiak - akiknek "államát" csak Törökország ismeri el - szinte egyöntetűen támogatták. Ám az újabb tárgyalásokra mostanra megérett az idő. Dimitrisz Hrisztofiasz, az új ciprusi elnök személye hozta el a változás szelét a politikai életben, hiszen a szigetországban érezhetően jobb a hangulat, mint az előző elnök, a keményvonalas Taszosz Papadopulosz idején.

A sziget mindkét oldalán népszerű Hrisztofiasz az első elnök, aki a török ciprusiaktól elnézést kért a negyven évvel ezelőtt ellenük elkövetetett bűnökért. Mehmet Ali Talattal pedig annyira baráti a kapcsolata, hogy a török ciprusi vezető még a lányának az esküvőjére is meghívta őt, az "északi" oldalra.

Az idén februári elnökválasztás első körében Papadopulosz - akinek kormányzása alatt nem történt a ciprusi kérdésben előrelépés - kiesett. A baloldali Hrisztofiasz (aki igazi patrióta, a "nép embere") eltökélt a ciprusi probléma rendezése ügyében, és elnökségének első hónapjában máris eredményekről számolhatott be. A főváros szívében, a szimbolikus jelentőséggel bíró, az 1960-as évek óta a török és görög oldal között kettészelt Ledra utcában márciusban megnyitotta a gyalogosforgalmat. Ezzel párhuzamosan munkacsoportok és technikai bizottságok alakultak, hogy előkészítsék a görög-török tárgyalásokat.

Hrisztofiasz és Talat tegnapi találkozóját a "senki földjén", a tűzszüneti vonalon belül tartották, az egykori ausztrál külügyminiszter Alexander Downer társaságában: ő az ENSZ különmegbízottjaként volt jelen. Egy hét múlva, szeptember 11-én terítik majd ki az igazi kártyákat az asztalra, akkor kezdődnek az érdemi megbeszélések. A görög oldal számára a területi kérdés és az ingatlanok ügye a legégetőbb, míg a törökök politikai egyenlőséget szeretnének elérni. A keménynek ígérkező egyezkedés ellenére Talat múlt heti ankarai látogatásán derűlátónak bizonyult, és kijelentette, hogy 2008 végére megoldódik a ciprusi probléma.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.