Munkahelyi mellékhatások

Magyarország az ötödik helyre került egy nemzetközi felmérés nyomán született listán, amelyen azok az országok állnak az élen, ahol az emberek leginkább úgy érzik: egészségi problémáik munkájukhoz köthetők. Legtöbb baj okozója a zaklatás, a megfélemlítés, az elismerés hiánya és a minimális mozgással járó feladatkör.

Minden harmadik magyar dolgozó meg van győződve arról, hogy munkája károsan befolyásolja egészségét, az alkalmazottak több mint fele pedig úgy véli, munkaadója feladata lenne gondoskodni megfelelő kondíciójáról, közérzetéről - derül ki a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Kelly Services legfrissebb nemzetközi felméréséből, amelynek során 33 országban mintegy 115 ezer ember - köztük több mint négyezer magyar - véleményét gyűjtötték össze.

Saját bevallásuk szerint - leginkább a japánok vélik úgy: egészségi problémáik elsősorban a munkájukhoz köthetők. A sorban Kanada, Ukrajna, majd Finnország következik, az ötödik helyen Magyarország és Hongkong osztozik. Világszerte minden ötödik válaszadó állította: napi munkafeladatai károsan hatnak egészségére. Idehaza a válaszadók 33 százaléka érzi így.

Minden ötödik magyar a munkahelyi stresszt okolja éjszakai álmatlanságáért, és 52 százalékuk véli úgy, főnökei őket hibáztatják, ha betegség miatt szabadságra kényszerülnek. Ez a jelenség a nőket (58 százalék) inkább sújtja, mint a férfiakat (46 százalék). A magyarok több mint egyharmada volt betegség miatt szabadságon az elmúlt évben. Ugyanakkor százból 16-an elismerték: arra is volt példa, hogy akkor is kimaradtak, amikor valójában semmi bajuk sem volt. Tízből hét ember szerint a vezetők feladata lenne, hogy igyekezzenek többet tenni beosztottaik egészségének megőrzéséért és kondíciójáért.

A válaszokból az is kiderült: a magyarok úgy ítélik meg, egészségi állapotukra a munkahelyi zaklatás, a megfélemlítés, az elismerés hiánya, és a minimális fizikai aktivitással járó munkavégzés gyakorolja a legnagyobb hatást.

- Mivel napjaink számottevő részét munkahelyünkön töltjük, érdemes megvizsgálni, miként lehet jobban összehangolni a munkát az egészséges életmóddal - hívja fel a figyelmet Jónás Anikó, a magyarországi Kelly Services ügyvezető igazgatója

A dolgozók elmondása alapján közérzetükre, egészségi állapotukra és kondíciójukra a kevesebb stressz, a rugalmas munkaidő és egy edzőterem használata lehetne jótékony hatással. - Azok a szervezetek, amelyek a kellemes munkakörnyezet megteremtése mellett egészségügyi és fitneszjuttatásokat is adnak dolgozóiknak, általában jelentős javulást tapasztalnak a termelékenység és a motiváltság javításában. Az egészség, a jó közérzet fokozza a produktivitást, kevesebb hiányzással jár, és jobb munkahelyi légkört teremt - fűzi hozzá Jónás Anikó.

A felmérés eredményeinek ellenére a magyarországi munkavállalók 73 százaléka azt állítja: jelenlegi egészségi állapota jó, vagy nagyon jó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.