Betiltaná az EP az állatklónozást élelmiszer-ipari célokra

Betiltaná az Európai Unióban az élelmiszer-ipari célú állatklónozást, és az így előállított termékek behozatalát az Európai Parlament egy szerdán, plenáris ülésen elfogadott jelentése szerint.

A magyar képviselők közül felszólaló Tabajdi Csaba (MSZP) a vitában egyebek között azzal indokolta egyetértését: "ma még rengeteg a kockázat, nincs igazi, megfelelő kontroll és ellenőrzés, ugyanis nincs elegendő vizsgálati minta, nincs elegendő vizsgálati kísérlet".

Az EP óriási többséggel, 622 igen szavazattal - 32 nem és 25 tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalást amely szerint „a klónozás jelentősen csökkentené az állatállomány genetikai sokféleségét”. A jelentés elsősorban etikai, állatvédelmi megfontolásokra hivatkozik.

A brüsszeli vitában Tabajdi a szocialista EP-frakció vezérszónokaként azt mondta, egyszerre kell garantálni, hogy az élelmiszerláncba semmiképpen ne kerülhessenek be klónozott állatok, és ilyen álatokat semmiképpen ne lehessen behozni az unión kívülről sem.

Azt is leszögezte viszont, hogy "támogatni kell a tudományos kutatásokat a legszigorúbb állatjóléti és élelmiszerbiztonsági előírások betartása és az állatállomány genetikai sokféleségének fenntartása mellett".

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.