Fidesz: Gyurcsánynak le kell mondania

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Magyarország fél éve Gyurcsány Ferenc személyes agóniájának árát fizeti, Navracsics Tibor ezért lemondásra szólította fel a miniszterelnököt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

"Tudjuk, hogy ott van az asztalán a lemondási nyilatkozat, vegyen egy nagy levegőt, legyen erős ember, és írja alá" - kérte Navracsics Tibor a miniszterelnöktől. A frakcióvezető azt mondta, egy karrier kisiklása általában egy ember dolga, nagyon ritkán egy egész nemzet ügye, az elmúlt hat hónapban azonban "Gyurcsány Ferenc személyes politikai agóniáját láthatjuk közpénzen közvetítve". Hozzátette: Magyarország fél éve annak az árát fizeti, hogy a miniszterelnök nem képes beismerni kormányzati, politikai kudarcát és levonni ebből a következtetést.

Navracsics Tibor szerint a Megegyezés című fizetett hirdetés volt a miniszterelnök legutolsó kitörési kísérlete, azonban "ez sem sikerült, hiszen eddigi barátai, vitapartnerei, a gazdasági elemzők és a piac sem fogadta kedvezően a programot, vagyis a miniszterelnök nem tudott kitörni saját hozzá nem értése és tehetségtelensége csapdájából".

Úgy vélte, Gyurcsány Ferenc saját politikai túlélését szem előtt tartva nem meri behozni az Országgyűlés elé ezt a fizetett hirdetést, nem mer bizalmi szavazás kérni maga ellen, mert tudja, hogy megbukna.

Az SZDSZ által felvetett szakértői kormány ötletéről kérdésre válaszolva Navracsics Tibor azt mondta, a jelenlegi politikai helyzet megoldása az előre hozott választás, a szakértői kormány csak ehhez vezető út lehet, de nem megoldás. Szerinte a szakértői kormánynak abban lehet szerepe, hogy ügyvivői jelleggel, az előre hozott választásokig igazgassa az országot. Ennek az időtartamáról, hatásköréről, összetételéről lehet egyeztetni - tette hozzá.

Navracsics Tibor spekulációnak nevezte, hogy egyes pletykák szerint a miniszterelnök a költségvetési szavazáshoz megvásárolná ellenzéki képviselők szavazatait, illetve a szavazástól való távolmaradásukat. A fideszes politikus szerint a legtöbb országgyűlési képviselő számára az a legfontosabb fegyelmező erő, hogy elszámolással tartozik a választópolgárok felé.

Mint mondta, a miniszterelnök az elmúlt négy évben nem tudott érdemleges kormányzati eredményt felmutatni, és a kisebbségi kormányzás sem vált be modellként, "Gyurcsány Ferenc pedig hecckampányokkal, a társadalom megosztásával, az ellenzék leantiszemitázásával, majd újabb és újabb kommunikációs akciókkal próbálta elterelni a figyelmet a kormányzati politika válságáról".

Eközben Magyarország szénája rosszul áll, a gazdaság, a szociális szféra és az állam teljesítménye tekintetében is sok a tennivaló - tette hozzá, utalva arra, hogy az elmúlt évben 55 ezer fővel, vagyis egy Sopron méretű város lakosságával csökkent a foglalkoztatottság, és - mint megjegyezte - úgy tűnik, a gazdasági növekedés nem fogja elérni a 2,8 százalékot.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese, frakcióigazgatója reagálásában közölte: a Fidesz az elmúlt két évben egyet nem mutatott meg, hogy képes konstruktívan viszonyulni egy ügyhöz. A politikus szerint az elmúlt néhány napban a Fidesz nem mondta meg, mi a viszonya azokhoz a célokhoz, amelyet a gazdaság, más politikai szereplők, a társadalom "első olvasatban" pozitívnak talált. Hozzátette: a cselekvési tervnek nem száz százalékos a támogatása, de nem is ez volt a cél, ugyanis ez egy vitaanyag. Tóbiás József azt mondta, "több konstruktivitást várunk az ország érdekében".

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.