Robert Fico törvényesíti a gyűlölködést

Kommentárban bírálja Robert Fico pozsonyi miniszterelnököt és Ivan Gasparovic államfőt a Sme liberális napilap szerdai száma.
Peter Morvay, az újság külpolitikai – különösen a magyar-szlovák kapcsolatok – szakértője szerint nincs igaza a kormányfőnek, aki hétfőn Brüsszelben majd kedden Pozsonyban azt hangoztatta, hogy a szlovák-magyar politikai kapcsolatok alakulásában a Magyar Gárda ténykedése sokkal veszélyesebb, mint valamelyik szlovák politikus expresszív megnyilvánulása.

A kommentátor szerint a szóban és tettben kifejezett gyűlölködés társadalmi veszélyének mértékét leginkább az határozza meg, hogy az illető milyen helyet foglal el a közéleti ranglétrán és a környezete miként reagál megnyilvánulásaira. „ A szlovák kormánykoalíció egyik tagjának céltudatosan terjesztett gyűlölködése sokkal veszélyesebb, mint egy maroknyi frusztrált ostoba viselkedése, akik a cirkuszaik ellenére továbbra is a társadalom peremén maradtak. Ficóék csak azzal, hogy megtűrik maguk között Ján Slotát, törvényesítik a gyűlölködését és közéleti súlyt adnak megnyilvánulásainak. Egyúttal olyan üzenetet küldenek a társadalomnak, hogy Slota abnormális gyűlölködése tulajdonképpen normális, csupán olykor a szavak megválasztásával akadnak kisebb gondok. Sőt: mindez helyes és hasznos, hiszen ilyen eszközöknek köszönhetően olyan pozícióba kerülhet, ahol az ország sorsáról is döntenek. Éppen Robert Ficóék formáltak Slota bohócból  befolyásos közéleti személyiséget, ezért közvetlen felelőséget viselnek tetteiért és a szlovák társadalomban terjesztett gyűlölködésért” – mutat rá a kommentátor.

Peter Morvay a szlovák kormányfő egyik bizalmasát, Marek Madaric kulturális minisztert és Ivan Gasparovic államfőt is bírálja. A tárcavezető javaslatára ugyanis a köztársasági elnök a minap magas állami kitüntetésben részesítette Eva Kristínová közismerten nacionalista színésznőt, aki a politikai pártként betiltott, de civil szerveződésként tovább tevékenykedő Szlovák Közösség (Slovenská pospolitost) rendezvényein többször is szavalt. „ Pedig a Szlovák Közösség jóval nyíltabban vállalja a fasiszta nézeteket, mint a Magyar Gárda. Mindkét politikus ezzel a kitüntetéssel ugyancsak olyan jelet küldött a közéletbe, hogy ezek a nézetek nem lehetnek akadályai a társadalmi sikernek és elismerésnek” – hangoztatja végezetül a neves szlovák publicista.Pozsony

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.