Fenyegetéssel fehérítene a kabinet

Orgazdaelven büntetné a kormány a lakosságot: azok is számíthatnának adóbírságra, akik számla nélkül fogadnak el árut vagy szolgáltatást, és azok is, akiket feketén foglalkoztatnak.

Az Index információi szerint a kormány ma tárgyal a fehérítést szolgáló intézkedéscsomagról, amely néhány ponton azért egyszerűsítéseket is tartalmaz. Ilyen az szja-kedvezmények összevonása. Minden leírás egységesen az igénybe vett érték 30 százaléka lehetne, de összesen továbbra is százezer forintot lehetne visszaigényelni, és 3,9 milliós éves jövedelem felett nem járna a kedvezmény.

A kormány a gazdaság fehérítéséből számít azokra a többletbevételekre, amelyek a négyéves, 1200 milliárdos adócsökkentő programot fedeznék - a lökést pedig jobbára a szigortól várja. (A 2009-es nettó 145 milliárdos adócsökkentés ugyanis aligha indítja meg a folyamatot.) A korábbi szigorítások mindenesetre sikeresek voltak: a minimumbefizetések előírása (járuléknál, nyereségnél) a várton felüli bevételt eredményezett.

A mostani szigorítási koncepció szerint az a vevő, akinek nincs számlája vagy nyugtája, a megvásárolt áru vagy megrendelt szolgáltatás becsült értékének 20 százalékát fizetné meg. A feltételezés ugyanis az volna, hogy a teljes vásárlás fekete volt, így az áfát biztosan megspórolta a vásárló. A vevő nevét pedig - legalábbis az Index által idézett terv szerint - minden esetben fel kellene tüntetni a nyugtán (ez különösen a hipermarketekben lesz érdekes). Emelnék annak a bírságnak az összegét is, amelyet az az eladó fizet, aki nem állított ki nyugtát, és tovább srófolnák az egyéb kiszabható büntetési tételek felső határát is.

A feketefoglalkoztatásért ezután pedig nemcsak a céget és az első számú vezetőt terhelné a felelősség, hanem azt a munkatársat is, aki a bejelentésekért felelős, valamint a feketén foglalkoztatott dolgozó közvetlen felettesét és nem utolsósorban magát az alkalmazottat is.

További - régóta dédelgetett - elképzelés a kötelező átutalás bevezetése a magánszférában (de az állami szociális juttatásoknál is). A terv szerint 2010-től mindenki számlára kapná a fizetését és egyéb juttatásait, csak az nem, akinek a lakóhelyéül szolgáló településen nincs bankautomata. A nyugdíjak is kötelezően számlára érkeznének - igaz, csak a frissen inaktívvá válók esetében (azok, akik már most nyugdíjasok, továbbra is kaphatnák készpénzben az ellátást). Nagyobb értékű ingatlant, autót csak átutalással lehetne kifizetni. De a bankban kell majd tartani az összes céges pénzt, és innen kell bonyolítani majd minden céges tranzakciót is. Az adóhatóság pedig a nagyobb értékű átutalásokról nevesített jelentést is kapna a bankoktól - állítja az Index cikke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.