Gyurcsány tárgyalni akar az SZDSZ-szel

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként közvetlen politikai tárgyalást kíván folytatni az SZDSZ-szel arról, hogyan tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot". A miniszterelnök erről sajtótájékoztatón beszélt, az MSZP elnökségi ülése után. Az SZDSZ rövid közleményben reagált; a liberális párt pénteki ügyvivői testületi ülésén dönt az ajánlatról.

Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hajlandó-e lemondani a két párt megegyezésének érdekében.

Egy másik kérdésre, miszerint felmerülhet-e új koalíció megkötése, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az együttműködésnek ezernyi módja van, nyitottan kell hozzáállni, a cél, hogy a programnak stabil támogatása legyen.

A szocialista pártelnök szerint el kell érni, hogy a Megegyezés című programnak, ezen belül a költségvetésnek és az adótörvényeknek társadalmi támogatottsága legyen és ahhoz parlamenti többséget is tudjanak szerezni.

AZ MSZP-nek elsősorban az a dolga, hogy az SZDSZ-szel találja meg a kompromisszumot, mivel tíz éven keresztül kormányozott együtt a két párt - tette hozzá. Megjegyezte: ezért kizárólag a liberális párttal kezdeményeznek egyeztetést.

Gyurcsány azt mondta, elsősorban az a dolguk, hogy az SZDSZ-szel keressék és találják meg az együttműködést egy olyan program elfogadásában, amely "sokak által támogatott jó válasz az ország előtt álló kihívásokra". Kitért arra, hogy az MSZP az elmúlt napokban megértette: az SZDSZ csak akkor tudja támogatni a programot, ha a szocialisták változtatnak bizonyos pontokon és a kormányzáson is.

A kormányfő közölte, hogy a tárgyalásoknak a pártok között kell lezajlania, mert az így születő megállapodások adnak mandátumot a frakcióknak, amelyek biztosítani tudják a többségi támogatást a kormánynak az Országgyűlésben.

Az MTI azon kérdésre, hogy a cselekvési program mely pontjaiból tudnak engedni, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az SZDSZ minden konkrét javaslatát megfontolják. Kitért arra, hogy a szabad demokraták szerint nagyobb kiadáscsökkentés kell és ebből kell nagyobb adócsökkentést végrehajtani.

A tárgyalások eredményéről tájékoztatjuk a szocialista párt testületeit, akár a kongresszust is, mert e testületek adhatják meg a felhatalmazást a megegyezésre - fűzte hozzá.

Gyurcsány azt mondta, nem tudja, hogy a megállapodáshoz hány hétre, hónapra lesz szükség.

A sajtótájékoztatón jelen volt Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, honvédelmi miniszter, Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető és Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter.

Az SZDSZ MTI-hez eljuttatott rövid közleményben reagált az elhangzottakra; a liberális párt jelezte, hogy pénteki ügyvivői testületi ülésén dönt az MSZP elnökének ajánlatáról.

Nincs tárgyalás az SZDSZ és az MSZP között, sem a jövő évi adótörvényekről, sem a költségvetés tervezetéről - nyilatkozta Horn Gábor hétfőn.

Az SZDSZ ügyvivője közölte: arról sem tud, hogy bármiféle szándék lenne a tárgyalásra, de ha a kormányoldal megkeresi a liberális pártot, akkor az nyitott a találkozóra. Horn Gábor kiemelte, hogy az SZDSZ saját adócsomaggal sem készül, azt pedig  egyelőre nem tudja megjósolni, a kormány javaslatához nyújtanak-e majd be módosító indítványokat.

A liberális párt adókoncepciója ismert; egykulcsos irányba  mutató, jelentős kiadáscsökkentést és egyben az  adóterher-csökkentést céloz. Horn Gábor elmondta: pártja megvárja,  amíg a kormány törvényjavaslatát a parlament elé terjeszti, és ahhoz képest alakítja ki álláspontját. Az SZDSZ ügyvivője szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök adójavaslatai  nem bíztatóak, hiszen a kormányfő szerint nincs mód a  kiadáscsökkentésre. Emellett - mint mondta - a csomag nem következetes, és nem tartalmaz teherkönnyítést.

Az SZDSZ sajtóosztálya az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a párt belátható időn belül nem kíván tárgyalásokat kezdeményezni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A Fidesz szakértői kormány helyett előre hozott választást javasol

A Fidesz szerint az ország jelenlegi állapotában nem egy szakértői kormány, hanem az előre hozott választás jelentheti a megoldást - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője kedden az MTI-nek.

A politikus annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy hétfőn több SZDSZ-es politikus is felvetette, szakértői kormányt kellene létrehozni.

Szijjártó Péter szerint volt olyan időszak - a 2006-os önkormányzati választásokat követően -, amikor Magyarország számára a szakértői kormány jelenthette volna a megoldást, de akkor az MSZP és az SZDSZ még a pártközi egyeztetéseken sem volt hajlandó részt venni.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden újságíróknak szintén arra emlékeztetett, hogy a Fidesz 2006-ban már javaslatot tett egy szakértői kormány megalakítására, de akkor ezt az SZDSZ nem támogatta.

Mint ismeretes Orbán Viktor 2006. szeptember 19-én, két nappal a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése után állt elő azzal a javaslattal, hogy ha az önkormányzati választásokon a népakarat egyértelműen megvonja a bizalmat a szocialistáktól, akkor a parlamenti pártoknak tárgyalások útján új, szakértői kormányt kell alakítaniuk.

Az önkormányzati választás a Fidesz sikerét hozta, de a szakértői kormányról kezdeményezett ötpárti egyeztetésre az SZDSZ és az MSZP nem ment el. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője akkor azt közölte, hogy nem látja értelmét a szakértői kormányról való tárgyalásnak, Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő pedig kijelentette: Magyarországnak van az Országgyűlés által megválasztott kormánya, így nehéz elképzelni, hogy alkotmányos keretek között szakértői kormányról tárgyaljanak.

Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője az MTI-nek hangsúlyozta: mostanra a gazdasági és szociális válság annyira elmélyült, hogy kizárólag az előre hozott választás jelentheti a megoldást a válságból való kiút tekintetében.

"Minél előbb vissza kell adni az embereknek a jövőről szóló döntés lehetőségét, hiszen világos, hogy a kormánynak sem társadalmi támogatottsága, sem felhatalmazása, sem képessége nincsen arra, hogy a kivezesse a válságból az országot" - mondta.

Szijjártó Péter szerint minden egyes perc, óra és nap, amelyet a kisebbségi kormány hatalomban tölt, újabb és újabb komoly károkat okoz Magyarországnak.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn az MTV az Este című műsorában beszélt arról, hogy az ország soha nem volt még ilyen közel ahhoz, hogy egy szakértői kormány jöjjön létre. Ennek ötletét még a nyár elején vetette fel az SZDSZ arra az esetre, ha nem tartanák elfogadhatónak a cselekvési tervet. Ha pedig ebben sincs egyetértés, akkor azután lehet majd beszélni előre hozott választásokról - idézte fel. Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője azt mondta, ha Gyurcsány Ferenc lemondana, "felelősségteljesen kellene viszonyulni a szakértői kormány gondolatához".

Fodor Gábor és Orbán Viktor június végi találkozóján a két pártvezető egyetértett abban, hogy cselekvőképes kormányra van szükség. A Fidesz elnöke már akkor is az előre hozott választásban látta a megoldást, az SZDSZ vezetője azonban ez csak akkor tartotta lehetségesnek, ha sem a kisebbségi kormány cselekvési terve, sem pedig az ezt követő szakértői kormány nem válna be.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.