Török Gábor: az MSZP hatalmon maradása a legvalószínűbb

A kisebbségi kormány fennmaradását vagy egy új miniszterelnökkel felálló szocialista-szabad demokrata kabinet megalakítását valószínűsíti a Vision Consulting (Vision); mindkét változat szerint az MSZP hatalmon marad. Török Gábor, a politikai elemző cég vezetője a lehetséges őszi, belpolitikai forgatókönyveket ismertette kedden az MTI-vel.


Az elemzés négy forgatókönyvvel számol, ám ebből csak a két említett változatot tartják valószínűnek. Az intézet szerint szinte teljesen kizárható egy előrehozott választás, és egy ellenzéki összefogáson alapuló szakértői kormány megalakulása is valószerűtlen.

A Vision szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy a kisebbségi kormány fennmarad, átvészeli az őszt, s talán még a költségvetési szavazást is. E forgatókönyv mellett szól az MSZP és az SZDSZ előrehozott választástól való félelme, Gyurcsány Ferenc pártján belüli ereje, valamint az SZDSZ és az MDF belső megosztottsága.

A kisebbségi kormány megmaradását, a burkolt támogatást "renitens" szabad demokrata és MDF-es képviselők biztosíthatnák a távolmaradás parlamenti eszközével.

A másik, ennél kevésbé valószínű forgatókönyv szerint Gyurcsány Ferenc távozik, és új MSZP-SZDSZ bázisú kormány alakul. Az új kabinet lehet szakértői jellegű is, amelybe a pártok nem frontpolitikusokat delegálnak, ám lehet egy új koalíció is.

E forgatókönyv valószínűségét erősíti, hogy Fodor Gábor SZDSZ elnöknek nyilatkozatai alapján ez a célja. Ilyen kormány alakulhat akkor is, ha Gyurcsány Ferenc nem képes megfelelő számú ellenzéki politikus támogatását megnyerni, s így pártelnökségét megtartva   feláldozza kormányfői pozícióját.

A harmadik forgatókönyv, az előrehozott választás lehetősége a Vision szerint szinte teljesen kizárható. Ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy az ellenzék pártjai közösen döntsenek a parlament feloszlatása mellett. Az elemzés szerint az SZDSZ-nek ebben az esetben fel kellene adnia egyik fő célját, a korai választás elkerülését, ám ez csak akkor következhet be, ha a Fidesz egyértelmű választás elé állítja a liberálisokat a közvélemény előtt.

Előrehozott választásra akkor is sor kerülhet, ha Gyurcsány Ferenc úgy látja, nem tud támogatást szerezni a parlamentben, ám párton belüli helyzete stabil annyira, hogy túléljen egy 2009-es parlamenti választást. Gyurcsány Ferenc ebben a helyzetben dönthet úgy, hogy a miniszterelnöki poszt átengedése és egy új koalíció létrehozása helyett az előrehozott választást támogatja.

A Vision szerint a forgatókönyvek között a legkevésbé valószínű a negyedik: egy új, ellenzéki összefogáson alapuló, szakértői jellegű kormány létrehozása, mert ezt mind a Fidesz, mind pedig az SZDSZ elutasítja. A Fidesznek nem érdeke a jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett hatalomba kerülni, mert ez rontaná a 2010-es választási esélyeit.    A Vision Consulting politikai elemzéssel foglalkozó intézet, a céget 2002-ben alapították. Világhálós oldaluk szerint munkatársaik a társadalomtudományokban jártas, a politikai rendszert jól ismerő szakemberek. Kompetenciánk alapja, hogy tudjuk, mi és miért történik a magyar politikában - áll bemutatkozójukban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.