Ingusétia: szétverték az ellenzéki vezér lelövése ellen tiltakozó tüntetést

Nazrany központjában kedd reggel szétverték azt az ellenzéki tüntetést, amelyet a Magomed Jelojev ellenzéki vezető rendőrfegyver általi vasárnapi halála miatt rendeztek - jelentette az egyetlen független ingusföldi információforrásnak tekintett ingushetiya.ru, Jelojev internetes újságja.

A tüntetők Jelojev halálának tisztázását, valamint Murat Zjazikov ingusföldi elnök távozását követelve hétfőn délelőtt zárták le a város egyik főutcáját, s megmozdulásukat még sokáig akarták folytatni. A honlap és nyugati források szerint több ezren, a rendvédelmi szervek szerint néhány százan voltak.

Az ingushetiya.ru szerint a rendőrök akkor támadtak a tüntetőkre, amikor közülük sokan reggeli imájukat végezték.

 

Az akció során a honlap szerint többen megsérültek.

Hivatalos közlés szerint a tüntető tömeg kedd reggel szétoszlott.

Orosz lapok Magomed Jevlojev ingusföldi ellenzéki haláláról

 

Az orosz lapok keddi kommentárjai szerint az egész Kaukázus nyugalmát veszélyeztetheti Magomed Jevlojev ingusföldi ellenzéki vezető gyanús körülmények között bekövetkezett halála.

Az ingushetiya.ru ellenzéki honlap tulajdonosának halálát egy rendőrségi fegyverből leadott golyó okozta. A két közzétett hivatalos verzió közül az első szerint Jevlojev - akit egy korábbi robbantás ügyében akartak kihallgatni - az autó felé tartva el akarta venni az egyik kommandós fegyverét, s az a dulakodásban elsült. A másik változat szerint a lövés a kocsiban dördült el.

A Szovjetszkaja Rosszija című lap úgy látja: Jevlojev halála felrobbanthatja az egyébként is nyugtalan térséget. "Nyilvánvaló, hogy a dél-oszétiai háborúval párhuzamosan az Oroszországhoz tartozó egész Észak-Kaukázus destabilizálását is tervezték" - írta a lap. Újra felhívta a figyelmet arra - amit az orosz megfigyelők már nagyon sokszor leszögeztek - hogy Murat Zjazikov ingusföldi elnök nem ura a helyzetnek a köztársaságban. A központi hatalom nem tesz semmit, abban reménykedve, hogy majdcsak lesz valahogy, de ez illúzió.

Az Izvesztyija szerint az ingusföldi ellenzék mintha csak a jelre várt volna, s a hétfői tüntetésen Nazranyban azzal fenyegetőzött: ha nem tárják fel teljesen a gyilkosság körülményeit, még az Oroszországi Föderációból való kilépést is felvethetik. "Úgy tűnik, Jevlojev vére azoknak a kezén szárad, akik külföldi támogatóik számára kompenzálni akarják, hogy Csecsenföld megszűnt tűzfészek lenni, és ezúttal Ingusfölddel akarnak borsot törni Oroszország orra alá" - írta a lap. Idézett egy neve mellőzését kérő forrást, aki úgy vélte: Jevlojev halála egy másik klán számára előnyös, amelynek saját elképzelései vannak arról, hogy ki legyen Ingusföld elnöke, de a gyilkosság fő célja a kaukázusi feszültségek fokozása.

A Moszkovszkij Komszomolec című lapnak Magomet Hazbijev, Jevlojev barátja és az ellenzék egyik vezetője elmondta: Zjazikov elnök sürgős eltávolítását és az alkotmányos rend helyreállítását, továbbá a korábbi elnök, Ruszlan Ausev visszatérését követelik. Ha a központi hatalom teljesíti követeléseiket, továbbra is az Oroszországi Föderációban akarnak élni, de ha nem, Európa és Amerika segítségét kérik a kiváláshoz. Az újság úgy vélte: a mostani ingusföldi vezetést le kell cserélni.

A lapnak nyilatkozó Szergej Markov, a Katonai és Politikai Elemzések Intézetének munkatársa kijelentette: Jevlojev megölése nem csupán a köztársasági hatalom, hanem egész Oroszország számára kihívás, s aki elkövette, Oroszország ellen játszik. Arra is felhívta a figyelmet: az ingusföldi politikai ellenzék eddig nem tűzött maga elé szeparatista célokat, s csakis az orosz alkotmányt és törvényeket tiszteletben tartva lépett fel. Nem tudni, hogy a mostani retorika valóban szeparatista törekvéseket szül-e, de tény, hogy Ingusföldön most a központi hatalom figyelmére és jelenlétére van szükség.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.