Zajos kezdet, csendes vég

Péntekig, Lőrinc napjáig biztosan kitart a magyar dinnye, s ha valóban marad a jó idő, még sok fogyhat belőle. A termelők mégis az elszalasztott lehetőségek évét zárják. A fogyasztó sem könnyen jutott olcsó dinnyéhez, mert az Auchan elleni dinnyeborogatás ismétlődésétől tartva a hipermarketek kilistázták akcióikból a magyar gyümölcsöt.

Miként lesz a dinnyeföldön kilónként 23 forintos dinnyéből az árusnál 150 forintos csemege? A termelők általában a nettó árat emlegetik, a felvásárló, ha legálisan tevékenykedik, akkor bruttó árral számol, és ugyanerre a dinnyére már 26 forintot mond. Ezek az árak általában az exportot jellemzik. A belföldi árak magasabbak. Az Auchan is 56 forintért vásárolta annak a dinnyének kilóját, amelyet 49-ért akciózott. A belföldi termelői árak jellemzően 50-70 forint körül alakultak, igaz, ezért a pénzért már egy nagybani piacra kellett elszállítani az árut. A kiskereskedők itt vásárolnak, s erre teszik rá az árrésüket. A nagy tételben vásárló áruházláncok általában a nagybani árakhoz közeli árszinten árusították az idén a dinnyét.

Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelő körzetében és a hevesi, jászsági régióban lassan véget ér a szezon: már böngészni kell a földeken a dinnyét. Szabolcsban viszont még tart a főszezon. Az idén a néphagyománnyal szemben Lőrinc valószínűleg még nem pisál bele a dinynyébe - de megtették ezt helyette már jóval korábban mások.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezetője szerint az idén erőteljesen megjelentek a kertészeti ágazatok egyik legjobb termesztési és értékesítési lehetőségekkel bíró ágazatának bajai. Ezúttal is súlyos károkat okoztak a szedés legelején éretlen dinnyét exportálók. A főbb exportpiacnak számító Németországból, Csehországból és Lengyelországból visszaküldték a minőséghibás árut szállító kamionokat. Ennek nyomán az átvételi árak nemhogy emelkedtek volna, inkább esni kezdtek. Akkor, július közepén kezdett kilónként 49 forintos áron akciózni az Auchan.

A békési termelők Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselővel sikeres demonstrációt kezdtek a francia nagyáruház ellen. Július végére azonban már okafogyott lett a további demonstráció, mert megszűnt az a túlkínálat, amely a visszautasított export miatt itthon keletkezett. Az árak az ágazatot ismerők szerint ekkor már további tiltakozás nélkül is normalizálódtak volna, ám a Karsai vezette csapat a felvásárlók ellen fordult. Blokádot hirdettek azok ellen, akik nem adták meg a termelők által kért 30 forint kilónkénti árat. Mártonffy Béla szerint Karsaiék akkor hajtottak volna az egész ágazat számára hasznot, ha a feketekereskedők ellen indítanak harcot.

Simonka György, a medgyesbodzási Simba Hungary Kft. vezetője azt mondja, évente 700 kamion dinynyét exportáló cégét politikai okok miatt vonták blokád alá. Míg a szomszédos felvásárlók folyamatosan szállították a kilónként 20-23 forintért megvásárolt dinnyét, neki a 30 forintot követelő termelőkkel kellett egyezkednie. Az ország egyik legnagyobb dinnyefelvásárlója úgy véli, hogy a termelők - miközben az Auchant sikerült arra kényszeríteniük, hogy árengedményes akcióját idő előtt befejezze - sokat veszítettek azon, hogy más áruházláncok is lemondtak az akcióról. Simonka György szerint ezért az idén jóval kevesebb dinnye fogyott itthon.

Karsai József másként emlékszik a történtekre. Az MSZP-s képviselő állítása szerint nem politikai hitvallása miatt zárták le a Simba telepét, hanem ezért, mert megtudták, hogy Simonka a 18-forintért átvett dinynyét 56 forintért adta tovább. A felvásárló által említett "szomszédos felvásárlókról", akiknek szállítottak a termelők, annyit mondott: velük sikerült megegyezni, hogy felemelik a dinnye átvételi árát 30 forintra.

Simon Attila, a Csányi Dinnye Védegylet titkára azonban úgy véli, hogy éppen a júliusi demonstrációnak köszönhető, hogy a figyelem a dinnyére irányult, s a gyümölcs termelői ára nem zuhant le 8-10 forintra, hanem húsz forint felett maradt.

Mártonffy Béla mindezzel együtt állítja: az idén a szokásosnál is több lehetőséget szalasztottak el a termelők. Az időjárás kedvezett a dinnyének, a melegre sem lehet panasz, és itthon, külföldön egyaránt volt kereslet. Mégsem sikerült a megfelelő fajta- és méretválasztékkal megjelenni a piacon, sokan még mindig nem veszik tudomásul, hogy egyre kevesebb az olyan család, ahol egyszerre elfogyna egy 15-18 kilós mézédes dinnye. Ezért az óriásdinnyéket egyre nehezebb eladni, holott sok gazda még mindig ebben bízik.

Eközben a piac közel harmadát a telephely vagy engedély nélküli kereskedők uralják. Akik nemcsak adót nem fizetnek, hanem piacépítés helyett a pillanatnyi hasznot fölözik le. Mártonffy Béla szerint a dinnyeszállítmányokat az utak mentén, a nagybani piacokon lehetne ellenőrizni, de az idén egyetlen olyan esetről sem tud, amely a feketén kereskedők tettenéréséről szólna, pedig az idén közel kétszázezer tonna dinnyét indítottak útnak. Ám hozzátette: a feketézésben a termelők is hibásak, hiszen a dinnyét tőlük vásárolják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.