Egy év alatt megtízszereződtek az egyéni egészségbiztosítások

Az egészségügyi szolgáltatóknak január óta ellenőrizniük kell, hogy a hozzájuk fordulók fizetnek-e járulékot. Mára lejárt a türelmi idő: aki jogosulatlanul venne igénybe szolgáltatást, megkapja bár, de ügyét átadják az APEH-nak. Előtte még 30 napjuk van arra, hogy okiratokkal igazolják az OEP ügyfélszolgálatain: félreértés áldozatai, vagy ha nem, maguk is rendezhetik a státuszukat. Ennek egyik módja, ha egyéni szerződést kötnek a járulék megfizetésre. Az elmúlt évben megtízszereződött az önmaguk után 4350 forintos egészségbiztosítási járulékot fizetők száma.

Tavaly év végén 21 ezer egyéni szerződéses volt, mostanra több mint 240 ezer van, ez a szürkezóna fehéredését jelzi. A kezdeti egymilliós "potyautas" tábor alaposan leapadt, már csak 200-300 ezer ember státusza rendezetlen.

Január óta az APEH feladata, hogy a megrögzött potyautasoktól beszedje - indokolt esetben, akár öt évre visszamenőleg - a kötelező egészségügyi ellátások fejében a járulékot, ám az adóhatóság az elmúlt nyolc hónapban senkitől nem hajtott be pénzt. Pedig az egészségbiztosító havonta átadja a rendszeren fennakadó potyautasok adatait a hivatalnak. Az OEP eddig körülbelül 150 ezer emberről küldött információt. Májusban az APEH arról számolt be, hogy százezer magánszemélyt azonosított a listából, húszezernek rendeződött a jogviszonya is. A többieknek viszont csak ezután küld levelet, hogy újabb adategyeztetéssel próbálják tisztázni: ki fizet az illető után járulékot. Csak az együttműködést makacsul megtagadók - aki nem válaszol, vagy nem veszi át az értesítést - számíthatnak APEH ellenőrzésre, járulék behajtására, bírságra. Nem sikerült választ kapnunk azonban arra, hogy hány alkalommal és hogyan szedte be az adóhatóság az elmaradt járulékokat az önhibájukból rendezetlen státuszúaktól, mennyi az átlagos ügyintézési idő, miért ilyen lassú az út a határozott fellépésig. A sajtóosztály csak annyit közölt: tegyük fel kérdéseinket a két hét múlva esedékes tájékoztatón, mert egyelőre zajlik még az adategyeztetés az ügyfelekkel és a hivatalokkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.