A muzulmán világban megkezdődött a ramadán

A muzulmán országok többségében megkezdődött hétfőn a böjti hónap, a ramadán.

A 1300 millió hívő ilyenkor nap közben nem étkezhet, csak napnyugta után napkeltéig. Kivételt képeznek a várandós asszonyok, a betegek, a gyerekek és akik éppen úton vannak.

A ramadán általában az újhold megjelenése utáni napon kezdődik, de Iránban, Irakban és a libanoni síitáknál egy nappal később - ez a kétség napja -, amikor már biztos a holdhónap kezdete. Líbia viszont vasárnap közölte, hogy az ottani vallási személyiségek az előző éjjel meglátták a Hold egy vékony szeletkéjét, s emiatt náluk vasárnap már böjtöltek. Egyes országok asztronómiai számításokat használnak, mások ragaszkodnak a holdsarló szabad szemmel való észrevételéhez.

A nappali böjt kiterjed az ivásra, a dohányzásra és a szexuális érintkezésre is. Az önmegtartóztatás ellentételeként napnyugta után aki teheti, családi lakomát rendez, de erre az idén az élelmiszerárak megugrása miatt kevesebbeknek lesz lehetősége.A külföldiekre a böjt kötelezettsége általában nem vonatkozik, viszont Egyiptomban a helyi kopt keresztények is tartózkodnak attól, hogy nap közben nyilvános helyen egyenek-igyanak. Szaúd-Arábia az egyik kivétel, ahol a nem muzulmánoknak is be kell tartaniuk a böjtöt, ellenkező esetben ki is utasíthatják őket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.