Büntető hatású készítmények

Összesen 171 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy vállalkozásra: a forgalmazók gyógyhatást tulajdonítottak készítményeiknek, ám állításaikat - a GVH szerint - nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani. Szabó László, az érintett cégek vezetője először nyilatkozik az ügyről.

Bizonyíték kell, nem ígéret

A GVH álláspontja szerint gyógyhatás csak kivételes esetben tulajdonítható élelmiszereknek vagy étrend-kiegészítőknek. Az adott terméknek csak abban az esetben lehet gyógyhatást tulajdonítani, ha ezt a tulajdonságát tudományos ismeretek alátámasztják, a szóban forgó terméket pedig az arra illetékes hatóságok megvizsgálják. Nem tekinthetők bizonyítéknak a termékkel kapcsolatos pozitív tapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények. Az emberi szervezetre gyakorolt esetleges kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással.
 
A gyógyhatás igazolásához alapos, a termék minden, a szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között kell tesztelni. Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról szakvéleményt adni. A GVH mindkét szóban forgó esetben megállapította, hogy a forgalmazó vállalkozások sem a Flavin termékcsalád, sem az Olimpiq StemXcell esetében nem rendelkeztek a reklámjaikban megfogalmazott állításaikat minden kétséget kizáróan alátámasztó tudományos bizonyítékokkal arról, hogy a két terméknek gyógyhatása lenne. Emiatt a GVH mindkét esetben a fogyasztók megtévesztése miatt marasztalta el a vállalkozásokat.

- Cégeit ebben a kategóriában soha nem látott nagy összegre, 171 millió forintra büntették. Elfogadja a GVH döntését?

- Nem. Álláspontunk szerint a GVH döntése, de már az eljárása is hibás alapokon nyugszik. Mi soha nem állítottuk, hogy gyógyszert készítünk. Annyit mondtunk, hogy azoknak a növényi kivonatoknak, azoknak a koncentrátumoknak, amelyeket kifejlesztettünk, a mindennapi étrend részévé téve egészségmegőrző, gyógyulást elősegítő hatásuk van. Ennyi. A GVH döntése tehát alaptalan, ezért megtámadtuk a bíróságon.

- A GVH azzal indokolta a bírság kiszabását, hogy a gyógyhatást nem tudták minden kétséget kizáró bizonyítékokkal alátámasztani. Használnak ezek a termékek - a Flavin és az Olimpiq StemXcell - vagy nem?

- Ezt igazoltuk. Több mint 15 éve vizsgáljuk a flavonoidokat és azok hatásait. Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet munkatársainak elemzéseire is hivatkozhatok. A rák természetes gyógymódokkal történő kiegészítő kezelése ma már a nyugati orvoslásban is elfogadott. A most támadott Flavin7 koncentrátum gyógyszernek nem minősülő, táplálkozáskiegészítő készítmény. Több betegnél végeztünk klinikai megfigyeléseket, főként emlőrákos, emésztőszervi, gyomor-, vastag-végbél rákos betegeknél. A betegkövetés szakmai szabályai szerint a fizikális vizsgálatokon túl laboratóriumi paramétereket, tumormarkereket, stagingvizsgálatokat, képalkotó diagnosztikai eljárásokat is alkalmaztunk alapos anamnézissel, analízissel és az életminőség elemzésével. Emlődaganatos kemo- és hormonterápiában részesült betegeink esetében például azt tapasztaltuk, hogy a kemoterápia mellékhatásai csökkentek vagy elmaradtak. Egyes esetekben a tumor mérete csökkent vagy a daganat betokosodott. Ezek tények, amelyek szerepelnek a betegdokumentációban. Határozott álláspontunk, hogy jelen ügyben a GVH idáig nem vont be az eljárásba olyan szakértőt, aki állításainkat szakmai szempontból vizsgálta volna. Ezért fellebbeztünk.

- Az őssejt szaporítására és védelmére hivatott Olimpiq StemXcell kapcsán korábban emberkísérletek végrehajtásával is meggyanúsították önöket. Sem az egyetemi kutatóintézetben végzett, sem az illetékes megyei rendőrség által lefolytatott vizsgálat nem igazolta ezt, mégsem mondható a termék piacra juttatása problémamentesnek.

- Az őssejteket ma is érinthetetlen misztikumként kezelik, amihez egyszerű étrend-kiegészítőben "szentségtörés", sőt "sarlatánság" még csak hozzá is érni. Az Egészségügyi Tudományos Tanács ezzel kapcsolatos feljelentése is meglepő volt és értelmetlen. Azért jelentettek fel minket, mert tizenkét önként jelentkezőnek adtunk a kapszulából, hogy annak hatásait vizsgáljuk. De ebben az esetben sem új, ismeretlen, és ily módon veszélyes vegyületről volt szó, hanem olyan koncentrátumok (pl.: szőlőmag) újszerű összeállításáról, amelyeket más formában és összetételben nap mint nap fogyasztanak az emberek. Azt mondták, hogy ha az Olimpiq nem képes arra, amit állítunk róla, akkor a GVH büntetésére kell számítanunk. Ha képes, akkor gyógyszernek minősül, és akkor azért büntetnek meg minket, mert gyógyszerként nem engedélyeztettük. Szerintem az ellenünk irányuló feljelentéshullám mögött valamilyen, egyébként jól behatárolható lobbi működik.

- A GVH által kiszabott 171 millió forintos bírság meghatározásakor súlyosbító körülménynek számított, hogy "megtévesztő hirdetésükkel egy sérülékeny fogyasztói réteget céloztak meg", azaz kihasználták a rákban vagy más halálos kórban szenvedő emberek kiszolgáltatottságát. Nyugodtan alszik?

- Igen. Tudom, hogy mit és miért csinálok, és azt is, hogy ezzel segíteni tudok. Nem vagyok csodadoktor, a termékeink nem csodaszerek; ezt soha nem állítottam. Hogy ebben üzlet is van? Igen. De nem a pénz számít. Manapság az életben maradási verseny olimpiája zajlik a kórházakban és rendelőkben. Én azt szeretném, hogy minél több vállalkozás végezzen élelmiszerekre és étrend-kiegészítőkre vonatkozó, egészséggel és betegségmegelőzéssel kapcsolatos tudományos kísérleteket. Ameddig a magyar törvények és az uniós jogszabályok vonatkozó harmonizációja nem történik meg, a helyzet a gyógyszereknek és a káosznak kedvez. Ma megbüntetik azokat, akik vizsgálatokat végeznek, és arra kényszerítik őket, hogy elhallgassák az eredményeiket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.