Szonda: Visszafogott választópolgárok

A nyár folyamán elég alacsonyra süllyedt a politika iránti figyelem, a pártoktól is távolabb kerültek a választópolgárok. Júniusban sem volt magas az emberek közéleti kérdések iránti érdeklődése - egy százfokú skálán 39 pont. Augusztust tekintve további csökkenésről számolhatunk be, már csak 31 pontos ez a mutató. A nyár elején 51 százalék mondta magát aktív választónak, most csupán 44 százalék. A politikával szembeni averziókat jelzi az is, hogy sem a kormányzat, sem az ellenzék tevékenységéről nincsenek nagy véleménnyel az emberek - az előbbit 23, az utóbbit 31 pontra értékelik. A nyár eleje óta ezek a mutatók 4-4 ponttal lettek kisebbek.

A politika szereplőivel szembeni általános ellenérzés alapján - úgy tűnik - a lakosság tekintélyes hányada inkább a kisebbik rosszat választja közülük. Ezt példázza a Fidesz tábora, amely az ellenzék tevékenységét közepesre, 49 pontra értékeli. De a szocialisták is csak ennyire elégedettek a kormányzat munkájával (50 pont). Ha saját pártjaik eredményességét nem is igazán ismerik el a szavazók, az érzelmeik elég erősen kötik őket hozzájuk. A szocialisták MSZP-vel kapcsolatos rokonszenvét 75 pontos mutatóval fejezik ki, a Fidesz hívei pedig 83 pontos népszerűségi indexet adnak pártjuknak. Mindkettejük esetében az idős támogatók érzelmi azonosulása a legerősebb. Különösen az MSZP esetében látványos ez a jelenség, ugyanis a 35 év alattiak körében 62 pont, míg a 65 év felettieknél már 88 pont.

Az adatfelvétel ideje: 2008. augusztus 19-26. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

A Fidesz tábora nem csupán az érzelmek tekintetében múlja felül a szocialista párt híveit, aktivitásuk, elkötelezettségük is azt igazolja: jobban együtt vannak. Részvételi hajlandóságuk nem kiemelkedő (64 százalékuk menne el szavazni), de nagyobb, mint az MSZP-seké (akiknek 58 százaléka mutat aktivitást). Az ellenzéki párt táborának 53 százaléka jelentette ki kategorikusan, hogy jelenlegi szimpátiájában megingathatatlan, "ha esik, ha fúj" a Fideszre fog szavazni, és további 22 százalék is szinte bizonyosnak tartja ezt. Most a tábor 13 százaléka nem ennyire eltökélt, de valószínűsíti a szavazatát. A szocialista hívek nem ennyire határozottak, hiszen 49 százalékuk áll a párt mellett "de és ha" nélkül, 16 százalék majdnem biztosan, 10 százalékuk valószínűsíthetően az MSZP-re szavaz. (Szonda Ipsos)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.