Vissza a Landlerhez és a Felszabaduláshoz?

Hosszúhetény képviselő-testülete tavaly megváltoztatta három utca nevét, az érintett lakók most népszavazást kezdeményeznek, hogy a falu vonja vissza határozatát. Praktikus okok vezérlik őket.

Tavaly novemberben a Pécs melletti Hosszúhetény önkormányzata úgy döntött, hogy megváltoztatja a Felszabadulás, a Landler Jenő és a Berki Fülöp utca nevét. A képviselőknek a Felszabadulás szó ellen az volt a kifogásuk, hogy 1945 után az országot megszállták a felszabadítók. Landler nevét azért vélték elfogadhatatlannak, mert ő a Tanácsköztársaság egyik vezetőjeként felelős volt "kormánya bűneiért". Berki Fülöpöt - aki az ötvenes években Pécs tanácselnök-helyettese volt - érdemek híján találták méltatlannak a névadásra. A három utcának Széchenyi, Szent Borbála, valamint a község fölé emelkedő Hármashegy lett az új névadója.

Az érintett utcák lakói a névváltozás után petíciót írtak, amelyben azt kérték: a képviselő-testület vonja vissza határozatát. Ennek hatására a döntést felfüggesztették. Idén májusban fórumokat tartottak, és bár a helybéliek továbbra is ellenezték az átkeresztelést, a testület kitartott döntése mellett. Ekkor a három utca lakói 843 aláírással nyomatékosított népi kezdeményezéssel próbálták rávenni a település irányítóit határozatuk visszavonására, de a képviselő-testület hajthatatlan volt. Az ellenzők most helyi népszavazást akarnak kikényszeríteni. A 3340 lelkes Hosszúhetényben mindenki biztosra veszi, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges számú aláírást.

Nádor Ervin vállalkozó, a tiltakozás egyik kezdeményezője tudósítónknak elmondta, nem politikai, hanem praktikus okokból állnak ellen: a névváltozás sok kellemetlenséggel jár, hiszen a három utca lakói kénytelenek lesznek új lakcímkártyát kérni, emellett járművük forgalmi engedélyében is át kell vezetni a változást. Mindkét eljárás ingyenes, viszont az utcákban bejelentett cégek már nem ússzák meg ilyen olcsón, hisz módosítani kell egyebek mellett a társasági szerződésüket, a bélyegzőiket, a reklámanyagaikat. Ez tízezrekbe kerül és sok időbe telik. Az önkormányzat nem ajánlotta fel, hogy a költségeket magára vállalja.

Doszpod Zoltán helyi képviselő, az utcanév-módosítást kidolgozó kulturális bizottság vezetője úgy véli, hogy a vállalkozó eltúlozza a gondokat. Mindamellett nem tartja kizártnak, hogy az önkormányzat tárgyaljon a cégekkel költségeik átvállalásáról. Főleg, ha így meg lehetne előzni a népszavazást, ami megosztaná a falut, ráadásul egy-másfél milliós terhet ró az önkormányzatra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.