Kapolcsi Bűvészeti Napok - számokban

A Nemzeti Kulturális Alap a fesztiválok támogatása során évről évre több ezer ingyenes program megvalósulásához járul hozzá. 2007-ben összesen több mint 7000 ingyenes program volt ezeken a rendezvényeken, a belépős események teljes száma pedig 2300 körüli.

Az elmúlt évben az NKA által felügyelt eseményeket öszszesen legalább 2,8-3 millió ember látta, az összes látogató száma 3,2-3,5 millióra tehető. A rendezvények 40 százaléka 50 ezernél is nagyobb közönséget vonzott, további 30 százalékuk pedig 10-50 ezer közöttit.

Az emberek leginkább azért járnak fesztiválokra, hogy szórakozzanak, de az ott megszerezhető, izgalmas élmények és az együttlét öröme is jelentős vonzerőt jelent számukra.

Az idei nyár egyik legsikeresebb fesztiválja volt a szünetelő Művészetek Völgye helyett megrendezett Kapolcsi Bűvészeti Napok, amelyet a - fesztivál szervezői által becsült - közel 50 ezer látogató kimagaslónak értékel: egy százfokú skálán 81 pontot kapott. Az utóbbi és az alábbi néhány adat abból a közvélemény-kutatásból derült ki, amelyet a Szonda Ipsos készített a fesztiválon, 200 látogató körében. A megkérdezettek életkori és nemi összetétele megfelelt az ország felnőtt lakosságáénak.

A napokra látogatók első helyen (96 százalék) a szórakozást jelölték meg látogatásuk céljaként. A kulturális rendezvények adta élmények és a baráti társaság is sokakat (46-46 százalékot) indított el a rendezvény felé. Minden harmadik látogató az értékőrzés, értékmentés szempontját emeli ki, bő egyharmad a hétköznapok monotóniáját megtörő eseményt látja a fesztiválban. Az emberek háromtizedét a nyitottság, a világ megismerésének a vágya vitte Kapolcsra, s ugyanennyien a felemelő, jó érzéseket nyújtó körülményeket hangsúlyozták.

A Kapolcsi Bűvészeti Napok eseménysorozata kielégíti a fesztiválok iránt érdeklődők igényeit. Sikerének alapvetően két titka van: erősíti az ott lévőkben az összetartozás érzését, valamint színvonalas, kulturális programoknak ad teret, nem engedi be a kommersz alkotásokat. A fesztivál erényének tartják azt is, hogy pártoktól független rendezvény. Értékteremtő funkciója leginkább a kvalifikált társadalmi rétegeknek lényeges, de a többiek körében is nagy súlya van. A közösségi funkció ugyancsak mindenkinek fontos szempont, de főképpen a fiatalok számára jelent lényeges motivációt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.