Olasz lap szerint vészesen zsugorodnak a híres provence-i levendulamezők
A dél-franciaországi vidéket nehéz elképzelni levendulák nélkül, de ez az ősrégi növény, amelyet már az ókori rómaiak is ismertek, veszélybe került. Az idei termés egyharmada a tavalyinak, pedig már az is kevesebb volt, mint az előző években - írta a La Repubblica című olasz napilap.
A vétkes részben egy kabócaféle, amely ellepte a földeket és a virágok, a kisebb fák pusztulását okozza. A botanikusok megpróbálnak laboratóriumi úton létrehozni egy ellenállóbb levendulafajtát, de ez versenyfutás az idővel, mert a levendulaföldek már nagyon összezsugorodtak.
A növény pusztulásának másik oka a felmelegedés. "A levendula számunkra minden, vidékünk színe és gazdagsága" - mondják a helyiek. Joggal. A világ levendulatermelésének egyharmada Provence-ból származik. Feldolgozásának központja Grasse, az esszenciák fővárosa. A virágot főként illatszerek gyártásában használják fel, de nyugtató és antiszeptikus hatása miatt a gyógyfüvesek is alkalmazzák, sőt, fűszerként is kitűnő. A provence-i levendula konkurense az olcsóbban exportált bolgár és román rokona, és az utóbbi időben Kína is elkezdte termelni az illatos növényt.
(MTI)