Elmentünk a realitások határáig

Bízik a költségvetés és az adótörvények többségi parlamenti támogatásában Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint ésszerű, az ország érdekeit szolgáló csomag született.

- Nem először érte kritika az MSZP-frakciótól. Legutóbb azért támadták, mert többek véleménye szerint túl sok fideszes irányítású önkormányzat nyert el támogatást az iskolafelújítási programban. A Fidesz ezzel szemben azt állítja, hogy MSZP-s választókörzetek lettek a kiválasztottak. Ezek szerint a pályázati pénzeket politikai alapon osztogatják.

- Ez természetesen nem így van, amit épp az is bizonyít, hogy senki sem elégedett. Ami az iskolafelújítási programot illeti: 131 kormánypárti, 115 ellenzéki és 6 független választókörzeti intézmény jutott támogatáshoz, és ez véletlenül egybeesik a parlamenti arányokkal. Az elmúlt ötven év legnagyobb ilyen programjáról van szó, amely százezer gyereket érint. Szakmai alapon döntöttünk.

- Szintén hevesen támadták, méghozzá szocialista oldalról az egyik dobogókői tanácskozáson az uniós pályázatok elbírálásának és megvalósulásának lassúsága miatt. Karsai József képviselő korábban egyenesen azt mondta: "az uniós pénzek csak Bajnai Gordon laptopjában léteznek".

- Másfél éve kezdtük el a fejlesztést, elsőként Európában. A huszonhét tagországból ma is az első helyen állunk. Hatezernél több nyertes van, ebből közel négyezerrel már megkötöttük a szerződést.

- Akkor csak türelmetlenek lennének az érintettek?

- A türelmetlenség a tenni akarás jele. De ha valaki házat épít, előtte gondosan meg kell tervezni az utolsó villanykapcsoló helyét is. Minél nagyobb és bonyolultabb egy projekt, annál több időt vesz igénybe az előkészítés. Például az iskolafelújítási pályázatoknál az előzetes szúrópróbák több mint harmadánál eltérést találtunk a pályázat tartalma és a valóság között. Így azt a döntést hoztam, hogy a szakmailag alkalmas pályázatok mindegyikénél előzetes ellenőrzést kell végezni. Ez valóban időigényes, de az adófizetőknek ez megéri.

- Mi indokolta a Gazdasági Egyeztető Fórum létrehozását? Egyesek szerint "Bajnai Gordon és csapata azért találta ki, hogy a GEF elnöklésével kiegyenlítse az erőviszonyokat Veres Jánossal". Presztízsverseny lenne?

- Ugyan már! Nagyon világos feladatelhatárolás és együttműködés van köztünk. A pénzügyminiszternek például elsődleges felelőssége van az adóügyekért, amelyekhez én javaslatokat tehetek. A kormány egyetlen csapat, egyetlen programmal. Veres Jánossal kifejezetten jó és együttműködő a viszonyom, és nem is szeretném, ha valaki éket verne közénk.

- A GEF mégsem mondható túlzottan sikeres csillagzat alatt született fórumnak, hiszen az Autonóm Szakszervezetek, a Liga és az Országos Érdekegyeztető Tanács sem örült a létrehozásának. Talán azért, mert ki sem kérték a véleményüket a GEF életre hívásáról és vele együtt a Versenyképességi és a Vállalkozásfejlesztési Tanács egyoldalú megszüntetéséről. Hogyan lesz ebből párbeszéd és partnerség?

- Szerintem a GEF jó csillagzat alatt született. A kormány eddigi egyeztető fórumai esetlegesek voltak. Most világos delegálási rend van, a legnagyobb legitimációjú szervezetek kaptak meghívást. A GEF ráadásul nem konkurense az OÉT-nek. Előbbi egyik feladata, hogy azt az őrületes többletbürokráciát, amely a vállalkozásoknak 700-800 milliárd forint többletterhet jelent, segítsen visszanyesni. Remélem, hogy a félreértések tisztázása után a szakszervezetek delegáltja is részt vesz a tanácskozásokon.

- A miniszterelnök Megegyezés című írásában is szereplő "befektetőbarát önkormányzatok" mozgalma az ön ötlete. Olyan ez, mint a Fidesz millenniumi országzászlója, amely egy jelképpel, egy brandnévvel akar kapcsolatot teremteni, vagy valódi gazdaságpolitikai tartalom is van mögötte?

- A Fidesz egymillió új munkahely megteremtését hirdette meg, ehhez képest a gyöngyösi akcióval mínusz 1600-nál tartanak. A beruházóbarát önkormányzatok mozgalmának is ez az eset adott apropót. Negyven önkormányzat - köztük számos fideszes - írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben nyitottságukat bizonyítják a külföldi befektetők felé. Arra kértem a tőkebefektetéssel foglalkozó ITD-Hungaryt, hogy képezze ki és világítsa át ezeket az önkormányzatokat; nézzék meg, mire van még szükségük ahhoz, hogy vonzóak lehessenek a beruházók számára. Tegyük világossá, az önkormányzatok is felelősek a munkahelyteremtésért.

- Elégedett a kormányfő adókorrekciós javaslataival? A társadalom és a szakértők szkeptikusan fogadták a részleteket, mondván, érdemi adócsökkentésről nincs szó benne. Ráadásul mindent a feketegazdaság kifehérítésének sikerére tesznek fel, ami hazardírozásnak is tűnhet.

- Hazardírozásról szó sincs, még a kifejezést is visszautasítom. Éppen hogy azt mondtuk: megteremtjük a fedezetét a költségvetésben egy 300 milliárdos adó- és járulékcsökkentő csomagnak. Vagyis, ha a "fehérítésből" egyetlen fillér sem jönne be, akkor is megvan a csökkentés forrása. Szkeptikus hangokat én is hallok, de tudom, hogy ezekkel az intézkedésekkel már az első évben jelentős tehertől szabadítjuk meg a vállalkozásokat. Ha ezzel tudnak élni, akkor további csökkentés jön 2010-ben. Mondjuk úgy, hogy ez az első, a kormány által megelőlegezett 300 milliárd amolyan sikerdíj a további csökkenéshez.

- Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetés és az adótörvények nem tudnak elbukni. Ön bízik a többség megszerzésében?

- A stabilitás az ország érdeke. Az a csomag, amit benyújtottunk, elmegy a realitások határáig, de közben az egyensúlyt nem veszélyezteti. Ez egy észszerű program. Aki az ország érdekét keresi, támogatni fogja ezt a programot.

- Az MSZP vezetői közül egyre többen mondják, hogy - ha nem is bármi áron, de - újra kell építeni a koalíciót. Ha ennek az lenne az ára, hogy a tárcáját visszaadja a liberálisoknak, felállna?

- Persze. Az ország hosszú távú felzárkózásához stabil kormányzásra van szükség. Számomra az a legkevesebb, hogy ha a személyem ennek akadálya, akkor felálljak. Engem nem személyes ambíciók vezetnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.