Legyen szabálysértés a gárdamenet

Honlapján tette közzé az igazságügyi tárca "a közrendet, a köznyugalmat és az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségekkel szembeni hatékonyabb fellépést segítő" törvénymódosító javaslatait. Akár 15 évet is kaphatna a közüzem működését megzavaró színesfémtolvaj, s felállítanák a szabálysértők nyilvántartását.

Az elmúlt két évben elszaporodott erőszakos közterületi cselekmények, a közüzemek és az igazságszolgáltatás működésének gyakorta szervezett megzavarásával szemben az államnak eddig nem voltak hatékony eszközei. E helyzeten változtatna az a javaslatcsomag, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

A négy törvényt érintő előterjesztés szerint szigorúbban büntethetnék a bíróságok a közrend-köznyugalom megsértőit, az igazságszolgáltatás működésének veszélyeztetőit. Súlyosabb büntetésre számíthatnak azok, akik nagy nyilvánosság előtt követnek el garázdaságot.

Garázdaságnak minősülne, ha egy egyenruhát viselő csoport a nyilvánosság előtt felvonul, a csoportvezető parancsára demonstrációt tart, amennyiben ezzel másokban félelmet, megbotránkozást kelt. E szerint tehát - a törvény elfogadása esetén - a Magyar Gárda több megmozdulása szabálysértésnek minősülne.

Önálló bűncselekményként nevesítenék a "bűncselekmény elkövetésére felhívást". E szerint az, aki nagy nyilvánosság előtt másokat három évnél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett személy, illetve vagyon elleni bűncselekmény elkövetésére, illetve közveszély-okozásra hív fel, bűncselekményt követ el és büntethető. Egy év is kiszabható rá, függetlenül attól, hogy felhívásának lett-e foganatja.

Öt évet is kaphat az, aki "mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz, vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása, vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön".

Három év szabadságvesztéssel kell számolnia annak, aki másokat gyülekezési, egyesülési joguk gyakorlásában vagy választási gyűlésen való részvételében akadályoz. Ha ezt erőszakkal teszi, ötéves büntetést is kiszabhat a bíróság, de két évre azt is leültethetik, aki mások gyülekezésének erőszakos megakadályozására előkészületet tesz, például mozgósít.

Jelentősen szigorítanák a közüzemek működésének megzavarásáért kiszabható büntetéseket; ez esetben a törvényt nem feltétlenül az esetleges hídfoglalások, közintézmények blokádjának megelőzése, legalább ennyire a színesfémtolvajok elrettentése érdekében módosítanák. A tervezet szerint tíz-tizenöt év szabadságvesztéssel is számolhatnak azok a bűnszövetségben dolgozó színesfémtolvajok, akik azért szedik fel a síneket, lopnak el több kilométernyi vezetéket, hogy az így megszerzett fémet értékesítsék.

"Aki olyan kihívóan közösségellenes vagy erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy megzavarja vagy akadályozza a bíróság vagy egyéb hatóság eljárását, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - olvasható a tervezetben. Három évet is kaphat az, aki magatartásával a hatósági (és/vagy a bírósági) eljárást ellehetetleníti, s ötöt, aki felfegyverkezve vagy csoportosan teszi ugyanezt.

Az IRM javasolja a szabálysértők központi nyilvántartásának felállítását. Jelenleg az állam kizárólag a szabálysértést elkövető autóvezetőket tartja nyilván. A rendőr tudja, kit és hányszor büntettek meg az elmúlt két évben gyorshajtás miatt, azt azonban nem, ha valakit ötször elmarasztaltak garázdaságért vagy rongálásért. A szabálysértési nyilvántartásba kerülne be azoknak a neve is, akiket magatartásuk miatt kizárnának bizonyos sportrendezvények látogatásából.

A szaktárca előterjesztéseiről szeptember 3-ig bárki elmondhatja (leírhatja) a véleményét az IRM honlapján. Az előterjesztés még az ősszel a parlament elé kerül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.