Fiatal nő ellensúlyozza John McCaint

Sarah Palin, Alaszka kormányzója a republikánusok alelnökjelöltje. - Nem illik a pedigrém ehhez a hivatalhoz, de változásokra van szükség Washingtonban - mondta előző este Barack Obama, több mint nyolcvanezres tömeg és tévénézők tízmilliói előtt.

Olyan név ez, amelyet nem forgatott a sajtó az esélyesek között. John McCain, a republikánus elnökaspiráns Sarah Palint, a hűen konzervatív Alaszka első női kormányzóját választotta alelnökjelöltjének - közölték az arizonai szenátor környezetéből. A 44 éves asszony ötgyermekes családanya (egyikük Down-kóros), újságíró végzettségű, tipikus vidéki amerikai háttérrel, bár fogyasztott már marihuánát. Gyerekkorában időnként hajnali háromkor kelt apjával, hogy még iskolakezdés előtt jávorszarvasra vadászhassanak. Nyert szépségversenyt, profi halász. 2006 végén választották Alaszka élére.

Palin élesen abortuszellenes (de a Feministák az Életért szervezethez tartozik), ellenzi a melegek házasságát. Elemzők korábban azt vetették fel, hogy ha McCain fiatal politikust választ maga mellé, ez kihangsúlyozza korát (72 évével ő a mindenkori legidősebb, "Fehér Házon kívüli" elnökjelölt; Ronald Reagan az 1984-es ismétléskor valamivel idősebb volt). Nő esetében azonban nem olyan feltűnő a különbség.

A demokraták előző esti konvenciójának zárónapját mintha Bob Geldof szervezte volna. A 46 évesen is álomszép Sheryl Crow, továbbá Michael McDonald, Stevie Wonder, a "Let the Sunshine In" a Hairből és több mint nyolcvanezres, önfeledten táncoló, ujjongó tömeg volt jelen a denveri futballstadionban. Amerika utcai kivetítőkön követte - több százan a New York-i Times Square-en -, meg persze az esti főműsoridőben a nappalikban. A zene közé egyre nagyobb dózisban adagolták a politikát. A többi között Al Gore volt alelnök és Dwight D. Eisenhower egykori republikánus elnök Obama-párti unokája melegítette be a tömeget a záróeseményre.

Barack Obama negyvenhat perces beszédben fogadta el pártja elnökjelöltségét. Az elsők között Hillary és Bill Clintonnak mondott köszönetet. Felszólalásában hangsúlyt kaptak az amerikaiak nap mint nap megélt gazdasági problémái (ingatlanpiaci válság, az egekbe szökő üzemanyagárak stb.), valamint az Egyesült Államok elhibázottnak tartott stratégiája a világban. - Önök közül egyre többeknek van olyan autója, amelyet vezetni már nincs pénze, hitelkártyaszámlája, amelyet nem tud kiegyenlíteni, és olyan tandíja, amely meghaladja az erejét - mondta. Egyértelművé tette, hogy a demokraták a kisemberek pártján állnak. "Gazdaságunk erősségét nem milliárdosaink számán mérjük le, hanem azon, hogy valaki, akinek van egy jó ötlete, vállalhat-e kockázatot, hogy új céget alapítson, vagy azon, hogy a borravalóból élő pincérnő kivehet-e egy napot anélkül beteg gyereke ápolására, hogy elveszítené az állását."

- Nem lehet úgy legyőzni egy nyolcvan országban működő terroristahálózatot, hogy megszálljuk Irakot. Izrael nem védhető meg, Irán pedig nem rettenthető el pusztán azáltal, hogy keményen beszélünk Washingtonban. Nem lehet igazán kiállni Grúziáért úgy, hogy legrégebbi szövetségeinket tettük feszültté. Ha John McCain George W. Busht akarja követni a keménykedésben és rossz stratégiában, úgy az szíve joga, de nekünk nem ilyen változásra van szükségünk - fogalmazott Obama, miközben a tömeg a szervezők által kiosztott "Változás" táblákat tartotta a magasba. Obama szerint McCain szereti hangoztatni, hogy a pokol kapujáig kíséri Oszama bin Ladent, de a barlangig sem jut el, ahol él.

Illinois szenátora - az első afroamerikai, aki idáig eljutott a politikában a 40 milliós közösségből - Martin Luther King nevének említése nélkül utalt a napra pontosan 45 éve, Washingtonban elmondott "Van egy álmom" című beszédre. Obama elébe ment a bírálatoknak, és kimondta: "Tisztában vagyok vele, hogy nem én vagyok a legnyilvánvalóbb jelölt erre a hivatalra. Nem illek a tipikus pedigrébe, nem a washingtoni folyosókon telt el a pályám." - De az ilyen meghatározó pillanatokban, mint ez, a változás, amelyre szükségünk van, nem Washingtonból jön: a változás jön Washingtonba - tette hozzá.

Tucker Bounds, McCain szóvivője azonnal reagált a maratoni denveri beszédre. - Amikor vége a tűzijátéknak és a szavaknak, a tények maradnak: Obama szenátor továbbra sem vett részt kétpárti konszenzusban, továbbra is ellenzi a mélytengeri olajfúrásokat, továbbra is megszavazta az évente csak 42 ezer dollárt keresők adóemelését, és továbbra is a csatasorban lévő amerikai csapatok támogatása ellen szavazott. Marad a tény: Barack Obama továbbra sem kész rá, hogy elnök legyen - közölte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.