Az oroszok ideiglenes tartózkodása tartós Grúziában

Goritól északra az orosz katonaság átszabja a korábbi (addig nem vitatott) határokat.

Felszámolták a grúz rendőrőrsöket, a grúz tűzoltókat is hiába hívják a helyi lakosok - a sajtó szerint. A buszközlekedést is megszüntették a legközelebbi nagyváros és a megszállt falvak között, ezzel a grúz parasztokat egyetlen jövedelmüktől, a piacra járástól fosztották meg. Sokan azért tértek vissza az oroszok által elfoglalt területekre, hogy földjeiket, kertjeiket műveljék; most azt tapasztalják, hogy hiába.

A jelentések szerint az oroszok Akhalgori települést a szovjet időben használt nevére, "Leningorira" keresztelték vissza. A jelentések szerint az orosz katonák semmi jelét nem mutatják, hogy visszatérnének a dél-oszétiai határvonal mögé. Az egyedül általuk elismert "köztársaságnak" most a területét növelik meg, mielőtt azt Moszkva bekebelezné. Az orosz állampolgárok lakta terület parlamentjének elnöke, Znaur Gaszijev tegnap nyilatkozta, hogy a terület pár éven belül, "de talán hamarabb" formálisan is csatlakozik Oroszországhoz. Ezt - idézték brit lapok - a két vezető, értsd Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Eduard Kokojti (orosz állampolgárságú) déloszét elnök is megerősítette.

Gori szélén, egy futballpályán ezer menekült számára létesítettek sátorvárost a hatóságok. A helyzet Grúziában egyre feszültebb, tegnap Mikhail Szaakasvili elnök kijelentette, hogy országa "nem lesz Oroszország rabja". A parlament pedig, miután az orosz katonaságot "megszálló erőkké" nyilvánította, az orosz-grúz diplomáciai viszony megszakítását javasolta a kormánynak. Ez bármikor bekövetkezhet, Moszkvában már csak két grúz diplomata maradt a követségen. Az oroszok is a tbiliszi képviselet bezárásáról döntöttek. Mindenesetre az oroszok eddig csak Tádzsikisztántól kaptak némileg jóváhagyó véleményt kaukázusi kalandjukhoz, legközelebbi szövetségeseik közül is.

Ezer grúz tüntetett pénteken az ország nyugati felében lévő Cshorockuban az ellen, hogy orosz katonák állást építettek ki a városban, és követelték a megszállók távozását. A tömeg két méterre megközelítette a szögesdrót akadályt, amely a város mellett kialakított orosz katonai őrhelyet veszi körül. A katonák nem léptek föl ellenük erőszakos eszközökkel, hangos kiabálással akarták távozásra bírni őket. A cshorockui tüntetés volt eddig a legnagyobb a grúz földön kiépített orosz állások körül.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.