TEÁOR: Jól járnak a Pató Pál cégek

Több tízezer forint ügyvédi munkadíjat úsznak meg azok a cégek, amelyek eddig halogatták cégpapírjaik új TEÁOR-besorolás szerinti módosítását. Az igazságügyi tárca javaslata szerint ugyanis úgy egyszerűsödne a kódváltás, hogy erre nem lesz szükség.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány szűkíteni fogja a vállalkozások tevékenységi körének osztályozására szolgáló TEÁOR-számok alkalmazási körét. Ezzel sok esetben szükségtelenné válna a megváltozott TEÁOR-besorolás átvezetése, ami eddig 2008 "slágertémája" volt a gazdasági társaságoknak, hiszen emiatt módosítani kellett cégirataikat.

A tevékenységi kör változása után eddig sem kellett illetéket és közzétételi díjat fizetni, azonban a társasági szerződés, illetve az alapító okirat módosításához jogi képviselő (ügyvéd, közjegyző) közreműködését kellett igénybe venni, ami több tízezer forint költséggel járt. Mivel a minisztérium új javaslata szerint erre nem lesz szükség, azok járnak rosszul, akik már túlestek a procedúrán. Mint korábban megírtuk, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) december 31-ig tolta ki a szakmakódok módosításának határidejét, és az év végéig az APEH is bírságolási moratóriumot hirdetett a TEÁOR-kódokat nem módosított cégekre.

Bírósági források szerint eddig a hazai vállalkozások mindössze negyede módosítatta szakmakódjait, ami azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a több százezer érintett cég az utolsó pillanatban zúdítja rá kérelmeit a cégbíróságokra.

Ezt a "függő helyzetet" orvosolná a tegnap közzétett javaslat azon pontja, mely szerint az átkódolást a cégek az adóbevallással egyidejűleg, költség- és illetékmentesen tudják elintézni. Így - amennyiben a tárca által javasolt törvénymódosítás novemberig hatályba lép - a TEÁOR-módosítást halogatók a 2009-ben teljesítendő adóbevallásukban tudnák bejelenteni szakmai kódjaik változását.

Érdeklődésünkre az IRM sajtóosztályán, illetve a cégbíróságon úgy fogalmaztak, hogy a később megszülető jogszabály - az IRM által határidőként kiszabott - novemberi hatálybalépéséig beérkező TEÁOR-módosítási kérelmeket a jelenleg érvényes jogszabályok szerint bírálják el.

Kérdés, hogy a tárca terveinek bejelentése nyomán hány cég érez majd késztetést arra, hogy még a jelenlegi rend szerint - azaz többletköltséggel - rendezze a szakmakód-módosítást. Kérdésünkre, megtérül-e azoknak a cégeknek a kiadása, amelyek eddig fizettek a módosításért, az IRM válasza egyértelmű: nem. A többletköltség ugyanis a jogi képviselő igénybevételéből fakadt, márpedig a tárca nem rendelheti el, hogy az ügyvédek visszafizessék ügyfeleiknek a munkadíjat, és azt az állam sem tudja megtéríteni.

Bár a cégpapírokból eltűnne a TEÁOR-kód, azt a cégmódosítási, illetve cégbejegyzési kérelmekben továbbra is fel kell majd tüntetni. A kódot a cégbíróság továbbítja a Központi Statisztikai Hivatalnak és az APEH-nek, a különbség csak az, hogy a szerződésmintán feltüntetett TEÁOR-kód nem kerül elmentett adatként a cégnyilvántartásba.

Az új javaslat egy sor dokumentumról - így a gazdasági társaság alapító szerződésmintáiból, a vállalkozói igazolványokból, a vállalkozói nyilvántartásból, a cégek és az egyéni vállalkozók kérelmeiből, pályázati nyomtatványaiból és a vállalkozásoknak kiadott hatósági engedélyekből - száműzné a TEÁOR-kódokat. A jövőben a kódrendszer változása nem róhat plusz adminisztratív terhet a vállalkozásokra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.