Nem kapott pénzt az oktatási tárcától Dornay Attila színtársulata

Valótlan az az állítás, hogy 450 millió forintot kapott volna az oktatási  tárcától az a színházi szövetség, amelynek - a honlapjuk szerint - a  fojtogató ózdi álrendező is vezetőségi tagja. Erről az Oktatási és  Kulturális Minisztérium (OKM) tájékoztatta pénteken az MTI-t.


A Magyar Hírlap pénteki számában arról számolt be, hogy a Dornay Attila és mások által vezetett Országos Alternatív Színházi  Szövetség honlapján található az az információ, amely szerint a  szövetség tavaly ősszel 450 millió forintot nyert el az OKM által  kiírt "Színházak a jövő színházaiért" elnevezésű pályázaton.

A tárca sajtóirodájának közleménye szerint több okból sem  lehetséges, hogy az Országos Alternatív Színházi Szövetségnek  bármilyen támogatást is adtak volna, ugyanis a minisztérium 2007-ben  nem jelentetett meg Színházak a jövő színházaiért elnevezésű  pályázatot, és ilyen címen 2008-ban nem is jelent meg kiírás.

Ezen kívül - mint folytatták - az Országos Alternatív Színházi  Szövetség egyetlen, az OKM által meghirdetett pályázaton sem indult,  és így támogatást sem kapott.

Hozzáteszik, hogy a cikkben említett 450 millió forintos  támogatásra egyébként a tárca által meghirdetett pályázatok közül  egyik sem nyújthatna fedezetet, hiszen 2007-ben az alternatív  színházak számára meghirdetett működési pályázaton a legmagasabb  támogatási összeg 100 millió forint volt.

A sajtóiroda kommünikéje hangsúlyozza: "az OKM a Magyar Hírlap  cikkében megnevezett személlyel semmilyen kapcsolatban nem állt, nem  áll".

A közlemény kitért arra, hogy a minisztériumban megdöbbenéssel  olvasták a napilap cikkében azt is, hogy a Magyar Hírlap  szerkesztősége nem tudta elérni az OKM-t, hogy minderről megkérdezze  a tárcát. "Holott ez más szerkesztőségek újságíróinak nem okozott  gondot, és gyors választ is kaptak" - fűzték hozzá, megjegyezve: a  sajtóirodájuk nem kapott megkeresést a Magyar Hírlaptól.
"A Magyar Hírlappal szemben a szükséges jogi lépéseket  megtették" - zárul a közlemény.
Csütörtökön a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte az  MTI-vel, hogy színitanodába keres növendékeket az egyik hazai  közösségi oldalon egy férfi, aki a jelentkezők rátermettségét  webkamerán keresztül, az érdeklődőkkel fojtogató jeleneteket  eljátszatva méri fel. Hozzátette, a férfi által emlegetett tanoda  indulásáról nincs tudomásuk.

R. Szabó Ágnes szóvivő elmondta: a jövendő színészpalántáknak a  "rendező" messengeren - számítógépes üzenetküldő programon keresztül  - ad utasításokat, amelyekben rendszerint erőszakos szituáció  eljátszását kéri. Így például azt, hogy mutassák be, a megcsalt férj  miként fojtogatja a feleségét - emelte ki a szóvivő, hozzáfűzve: a  férfi eközben webkamerán keresztül figyeli a jelentkezők  előadásmódjának "hitelességét".

Tájékoztatása szerint a magát D. Attilának mondó férfi már több  székesfehérvári fiatallal kapcsolatba került az állítólagos  színészképzés apropóján, de a nevéhez fűződő képzést a rendőrség  tudomása szerint nem terveznek Székesfehérváron.
"Fikció tehát, amit a férfi állít" - hangsúlyozta.

A rendőrség tudomására jutott, hogy a férfi korábban már végzett  hasonló helyzetgyakorlatokat fiatal amatőr színészekkel, s egy ózdi,  tragédiába fordult szituációs játék miatt rendőrségi vizsgálat is  folyt ellene. A férfi Ózd után később Veszprémben tűnt fel.

Az MTI értesülése szerint a D. Attilaként bemutatkozó férfi  azonos azzal a Liebe Attilával, aki a hetvenes évek végén Ózdon  arról híresült el, hogy magát színházi rendezőnek beállítva -  jelenetek elpróbálásának ürügyén - megfojtott egy fiatal lányt. A  férfit tettéért tíz évre ítélték.

A férfi a kilencvenes évek végén két tizenéves lányt az ózdi  temetőbe csalt, azt állítva, hogy egy filmforgatáshoz keres  szereplőket. A szereplőket a férfi annak alapján akarta kiválogatni,  hogy melyikük milyen hitelesen mutatja be azt, mit él át egy  megtámadott áldozat, amikor fojtogatni kezdik.

Az egyik lány a próba közben viszont úgy találta, barátnőjét már  nemcsak színleg, hanem valóságosan is fojtogatja a férfi, ezért  elmenekült a temetőből. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, Liebe  Attila és a másik lány már befejezte "a jelenet" próbálását. A  rendőrség ezt követően aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete  miatt indított eljárást a férfi ellen, akit a büntetőeljárás során  mind első, mind másodfokon felmentettek.

A "munkája" során a Sztanyiszlavszkij-módszerként ismert  színházi metódusra hivatkozó állítólagos színésztanár, Liebe  (Dornay) Attila Ózdon Schwajda György Segítség, Veszprémben pedig  József Attila Oratórium című darabját próbálta, utóbbi helyen  1992-ben pedig még azzal is hitegette a színjátszás iránt  érdeklődőket, hogy Jancsó Miklós horrorfilmjéhez keres szereplőket,  s azért van szükség a fojtogatásra, mert látni akarja, ki hogyan  játssza el a halál pillanatát.

Az ózdi fojtogatás miatti börtönbüntetését követően a fűzfői  Nitrokémiánál helyezkedett el, s rövidesen jelentkezett is a helyi  művelődési házban, ahol közölte, hogy irodalmi színpadot akar  szervezni. A gondozatlan fiatalember kedvezőtlen benyomást keltett,  ennek ellenére - mivel nem ismerték múltját - nem akadályozták  abban, hogy próbákat vezessen. Akkor a balatonfűzfői szakmunkásképző  iskolában toborozta a lányokat a próbára.

Liebe Attila Színház és halál című írásában, amelyet saját, a  Liebe nevet már az internetes URL-címben is vállaló és hirdető  honlapján közölt, azt írta: "Rendezői meggyőződésem, hogy a  színészeket mindenekelőtt a halál és az azzal kapcsolatos valamennyi  összetevő eljátszására kell megtanítani!"

A közösségi oldalon, ahol a férfi színésznövendékeket toboroz, a  többi közt pedig a következőt írta magáról: "Aki levelet kap tőlem a  tehetségkutatással kapcsolatban, bátran válaszoljon, mert még egy ilyen lehetősége nem biztos, hogy lesz az életben!"

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.