Az USA nem nyújt katonai segítséget

Oroszország visszatartására a legjobb eszköz, ha Ukrajna és Grúzia a NATO tagjai lesznek, amilyen gyorsan csak lehet - mondta tegnap magyar újságíróknak Matthew Bryza, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén rendezett videokonferencián. Az amerikai külügyminisztérium Közép-Ázsiával és energetikai kérdésekkel foglalkozó helyettes államtitkára ugyanakkor hozzátette: természetesen ennek a két országnak is teljesítenie kell a csatlakozás feltételeit. Igaz, arról sem szabad megfeledkezni, hogy az atlanti szövetség tagországai úgy dönthetnek, megváltoztatják a csatlakozás kritériumait.

A Népszabadság kérdésére válaszolva Bryza elmondta: Bernard Kouchner francia külügyminiszter kijelentése, miszerint az EU szankciókat fontolgat Oroszország ellen, teljesen összhangban áll a NATO álláspontjával. - Ez nem az az időszak, amikor minden a megszokott mederben folyhat tovább Oroszországgal kapcsolatban, akár diplomáciai, akár kereskedelmi értelemben. Ez nem a Déli áramlat ideje - érvelt Bryza. Hangsúlyozta, hogy ez utóbbi vezeték megépítését az USA mindig is ellenezte.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nem nyújt katonai segítséget Grúziának, hadihajói humanitárius segélyt szállítanak a kaukázusi országba. - Fenntartjuk viszont a jogot, hogy segítsük a grúz hadsereg újjáépítését - tette hozzá.

Arról, hogy az orosz és a grúz vezetés egymást vádolja agresszióval, Bryza úgy nyilatkozott: Oroszország évek óta provokálta Grúziát Dél-Oszétiában. - Éveken át azt mondtuk a grúzoknak, köztük én magam is, hogy ne használjanak erőt, mert nem nyerhetik meg ezt a háborút. Grúzia beleesett a csapdába, és elkövette azt a hatalmas hibát, hogy megtámadta Chinvalit - közölte.

Oroszország elfogultsággal vádolja a hét legfejlettebb ipari országot

Elfogultsággal vádolta meg Oroszország pénteken a hét legfejlettebb ipari országot, ily módon próbálva meg elhárítani a többek között a grúziai orosz katonai fellépés miatt Moszkvát ért súlyos bírálatokat. Az orosz külügyminisztérium közleményében úgy vélekedett, hogy a hetek bírálata "Grúzia agressziós cselekményeinek igazolását" szolgálja.

A hetek szerdán éles hangvételű állásfoglalásban ítélték el, hogy Moszkva elismerte a két szakadár grúziai térség, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, és helytelenítették, hogy "Oroszország túlzott mértékű katonai erőt használt Grúziában, és továbbra is megszállva tartja az ország egyes részeit".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.