Kína sem áll ki Moszkva mellett

Nem szerzett támogatókat Oroszország a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csütörtökön megnyitott ülésén, miután Kína sem ismerte el a Grúziától elszakadást követelő Dél-Oszétiát és Abháziát.

A függetlenséget kedden, továbbra is egyedüliként elismerő Moszkvának fügefalevéllel kellett beérnie a találkozón; igaz, ez is több, mint az orosz lépés nyílt elítélése Nyugaton. A szervezet azonban (amelynek Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán is tagja) olyan semleges nyilatkozatott adott ki, hogy akár a grúz vezetés is egyetértett volna vele. A dusanbei deklaráció támogatja a Sarkozy francia elnök által tető alá hozott, Medvegyev orosz, majd Szaakasvili grúz államfő kézjegyével is ellátott hatpontos rendezési egyezményt. Feltűnő, hogy nyilatkozat még az "államok területi egysége" elvét is hangoztatja, noha Moszkva szerint éppen ez vitatható el Grúziától, miután hadserege bevetésével próbálta visszaterelni a tizenöt éve rendezetlen státuszú területeket.

Tajvan és Tibet helyzete miatt biztos volt, hogy Kína nem áll ki - a nemzeti önrendelkezési jog alapján Moszkva által elismert - Dél-Oszétia és Abházia függetlensége mellett. Így elnökként az ülésen megjelenő Medvegyev ezt a visszafogott kiállást is megköszönte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.