Közfelkiáltással: Obama!

Afroamerikai politikus még sosem jutott ilyen messzire. Illinois szenátora csütörtök este tartja denveri beszédét. Előző nap csak kóstolót adott magából, Joe Bidennel az oldalán.

Eddig csak két amerikai szenátor, Warren Harding és John F. Kennedy útja vezetett a Capitoliumról egyenesen a Fehér Házba. A harmadik Barack Obama lehet, akit a Demokrata Párt (helyi idő szerint) szerda este választott hivatalosan elnökjelöltjévé a Colorado állambeli Denverben. Az apai ágon kenyai származású politikus az első afroamerikai, aki idáig eljuthatott az Egyesült Államokban. Illinois állam szenátora csütörtök este mondja el denveri beszédét. Ehhez a Pepsi Center kosárlabdacsarnok már szűknek bizonyul, a helyi futballstadionba, 75 ezres, várhatóan ujjongó tömeg elé kell mennie. Történetesen Martin Luther King híres "Van egy álmom" beszédének 45. évfordulóján szólal fel.

A szerda este nagy része még a Clinton családé volt. Hillary Clinton szenátor, Obama fő pártbeli ellenfele, aki korábban még ragaszkodott a denveri küldöttek megszavaztatásához, este ezt leállíttatta. Ennek körülményei sem érdektelenek. New Hampshire például, amely kis állam létére a világtérképen is rajta van, hiszen rendre itt kezdődnek az előválasztások, egyhangúlag Obamára szavaz, noha náluk éppen Clinton nyert. ("Tudják, ki keni a kenyérre a vajat" - jegyzi meg epésen a The New York Times.) Amikor a sor Új-Mexikó küldötteihez ér, ők előzékenyen átadják az elsőbbséget "Obamaföldének", Illinoisnak, az viszont New Yorknak. Clinton ez utóbbi állam nevében a szavazás leállítását kéri, mire Nancy Pelosi képviselőházi (itt: levezető) elnök bejelenti, hogy Obamát közfelkiáltással hagyták jóvá.

A Clinton-nap itt nem ér véget. Több felszólaló után (Madeleine Albright, Bill Clinton külügyminisztere beszédét a CNN számos felszólalóéval ellentétben nem tartja élő közvetítésre érdemesnek; helyette egy szakértő elemez), az USA legutóbbi demokrata elnöke lép a mikrofonhoz. - Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm... - ismételgeti két percen át Bill Clinton, mert az őt éltető, ujjongó tömeg nem engedi szóhoz jutni. Már kezd kínos lenni, hiszen a nap (elvben) nem róla szól. - Kérem, hagyják abba! - inti le a határt nem ismerőket, majd a későbbi kommentárok szerint legnagyobb beszédét tartja meg azóta, hogy 2001 januárjában távozott a Fehér Házból. Ha lehet, még feleségénél is egyértelműbben áll ki Obama mellett. - Kész arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Kész arra, hogy vezesse Amerikát, helyreállítsa vezető szerepét a világban - ezek a kulcsmondatai.

John McCain, a republikánus ellenfél fizetett tévéhirdetésben vonultat fel Clinton-párti demokrata támogatókat, akik most inkább rá szavaznak majd. A fő okuk erre a nagyobb tapasztalata. Bill Clinton McCainnek is megadja a tiszteletet, majd a tőrdöfést. - McCain úr jó ember, szereti a hazáját, és megmutatta, hogy a fő kérdésekben függetleníteni tudja magát a republikánus dogmától. Ám korunk két nagy kérdését tekintve megbukott: hogyan építsük újjá az amerikai álmot, és hogyan állítsuk helyre Amerika helyét a világban - fogalmaz. Finoman utal rá, hogy az Obama-Clinton előcsatározás olyan forró volt, hogy hozzájárult a globális felmelegedéshez.

A szinte eksztázisba esett tömeg közfelkiáltással választja alelnökjelöltté Joe Biden szenátort. A mértékadó amerikai sajtóban ő az igazi népi hős, aki naponta vasúton ingázik Delaware államból a fővárosba, a vonaton mindenkinek kávét vesz, tréfálkozik a kalauzokkal. A The Washington Post levelezési rovatában az egyik hozzászóló hálálkodik, mert Biden megjavította a kupéban a székét, amely nem akart hátradőlni. - McCain ugyanazt képviseli, ő nem a változás embere - ismételgeti beszédében Biden számtalan kontextusban, az olajcégeknek ígért adókedvezménytől Irakig. "Johnt" egy ízben "George"-nak nevezi - szándékos lehetett-e az elszólás?

Majd a tömeg minden önkontrollját elveszti. - Nagyon különleges, meglepetésvendégünk van itt! - jelenti be a konferanszié. A kampánymunkások beszedik a bidenes plakátokat és obama-bideneseket osztanak ki. Barack Obama lép elő a függöny mögül, noha a hivatalos programban még nem szerepel. Átöleli Joe Bident, mond néhány jó szót, elköszön másnapig.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.