Botrány az egyforintos terület körül

Rendőrségi feljelentést tett a kőszegi önkormányzat és a Zöld Erőmű Kft. ellen az Alpokalja Zöldek közhasznú egyesület. Lépésük oka: az önkormányzat jelképes áron, egy forintért ingatlant juttatott a kft. kezére, hogy azon bioetanolgyárat építsenek, a társaság azonban - miként ifj. Kondics Imre, a közhasznú szervezet vezetője mondta - tovább értékesítette a nyolc telekből álló, 9,15 hektáros területet.

Mindez a telekkönyvi széljegyzetről derült ki a napokban - közölte ifj. Kondics Imre. Hozzátette: gyanúsnak tartja, hogy egy olyan cég vállal 33 milliárd forintos beruházást, amelyet mindössze egymillió forintos tőkével jegyeztek be, és tevékenységi köre ingatlan-adásvételről szól. Kondics azt is kifogásolta, hogy az önkormányzat úgy kötött szerződést a bioetanolgyár létrehozására a kft.-vel, hogy az előírt ingatlan-elidegenítési tilalmat feloldotta. Hangsúlyozta: a tilalom feloldása miatt a telket újabb továbbadás esetén már visszaperelni sem lehet, mert a harmadik vevő már jóhiszeműnek számít. Az Alpokalja egyesület vezetője úgy fogalmazott: az is gyanítható, hogy a Zöld Erőmű Kft.-nek nem az ipari létesítmény megteremtése a célja, hanem ingatlanhazardírozás.

Kőszeg polgármestere, Huber László azt mondta: több bizottság javaslatára fogadták el a városi képviselők Racker Bélának, a Zöld Erőmű Kft. ügyvezetőjének - aki egyébként tagja az önkormányzati testületnek is - azt az érvelését, hogy az elidegenítési tilalom akadályozná egy pályázat vagy hitelfelvétel sikerét.

Az ügyről nemrégiben nyilvános ülésen tárgyalt a város képviselő-testülete. Az előterjesztés szerint a Zöld Erőmű Kft. és az önkormányzat között 2008. június 6-án megkötött ingatlanszerződés kitétele volt, hogy a területet érintő bármely változásról a vevő köteles előzetesen tájékoztatást adni. Az előterjesztés szerint ez nem történt meg. Így kerülhetett a terület a fővárosi székhelyű Kőszegi Ipari Park Kft. tulajdonába.

Huber László kijelentette: külső szakértő bevonásával vizsgálatot indítanak.

- Felháborít bennünket - mondta a polgármester -, hogy a cégvezető Racker Béla MDF-es önkormányzati képviselőként visszaélt a testület bizalmával, amikor tudtunk nélkül szerződést kötött a terület eladására. Természetesen fellebbezést nyújtunk be a földhivatalba a tulajdonbejegyzés meghiúsítására. Ha a Zöld Erőmű Kft. vezetője nem bontja fel a hátunk mögött megkötött szerződést a Kőszegi Ipari Park Kft.-vel, akkor bírósághoz fordulunk.

Racker Béla tagadta, hogy eladták volna az egy forintért kapott területet. Mint kifejtette: csupán előszerződést kötöttek a Kőszegi Ipari Park Kft.-vel és még négy helyi céggel - de céljuk az ipari beruházás megvalósítása volt. Az ügyvezető elismerte: szabálytalanságot követtek el, mert a többi vállalkozás bevonásáról előzetesen nem tájékoztatták az önkormányzatot.

- Mindazonáltal állok a vizsgálat elé, hiszen pénzmozgás nem történt - jelentette ki Racker Béla. - Fájlalom viszont, hogy a képviselőtestület nélkülem tárgyalt az ügyről, én ugyanis családommal együtt külföldön üdültem.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.