Megszakítja Oroszországgal diplomáciai kapcsolatait Grúzia

A grúz parlament egyhangúlag fogadta el a csütörtöki döntést, és deklarációban megszállóknak minősítette a Dél-Oszétiában, Abháziában, valamint az azokon kívüli grúziai területeken jelen lévő orosz erőket.

Utasította a kormányt, hogy érvénytelenítsen minden olyan Oroszországgal kötött megállapodást, ami bármilyen lehetőséget biztosított az orosz katonák grúziai jelenlétére. Ez a tizenöt éve szolgálatot teljesítő orosz békefenntartók jogalapjának megvonását jelenti. A kapcsolatok megszakítása ellenére a moszkvai grúz konzulátus formálisan továbbra is működik.

Oroszország továbbra sem tervezi visszahívni diplomatáit.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtöki rendkívüli ülését a grúziai helyzetnek szentelte, meghallgatva a grúz külügyminisztert. Ekaterina Tkeselasvili elmondta: most kell megakadályozni, hogy Oroszország az emberi jogokat és az országok területi érinthetetlenségét semmibe vevő új világrendet alakítson ki. A politikus grúzok elleni etnikai tisztogatásokról beszélt: Abháziából a kilencvenes évek elején űzetett el a grúz lakosság, Dél-Oszétiában és az orosz erők által kialakított ütközőzónában pedig az augusztusi fegyveres konfliktus alatt. (Moszkva eközben oszétok elleni népirtással vádolja Tbiliszit.) Az EBESZ Parlamenti Közgyűlése a közeljövőben rendkívüli delegációt küld a dél-kaukázusi térségbe.

Moszkva

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.