Önkényes lakásfoglalás

Két hajléktalant lakoltattak ki a budapesti XIX. kerületben: az önkormányzat szerint jogszerű az eljárás, mert illegális lakásfoglalók voltak. Az Utca Embere Önkéntes Hálózat szerint viszont már olyan régen élt ott a két hajléktalan, hogy csak bírósági végzéssel lehetett volna kirakni őket.

Csaba és Sára napok óta a XIX. kerületi Vak Bottyán utca mellett elterülő erdőben alszanak, és sóvárogva tekintgetnek a másik oldal felé. Pontosan oda, ahol augusztus 15-ig még békében éltek. Az otthont számukra egy szobakonyhás lakás jelentette, amelyet évek óta nem használt senki, és ahová kilenc hónappal ezelőtt költöztek be önkényesen.

Az üresen álló épület a XIX. kerületi önkormányzat tulajdonában van. A roma pár kapcsolatot tartott fenn Az Utca Embere Önkéntes Hálózattal, amely azt állítja, hogy a kilakoltatás törvénytelenül zajlott.  Azzal érvelnek, hogy érvénybe lépett egy törvénymódosítás, amely szerint, ha valaki 60 napot meghaladóan tartózkodik egy lakásban önkényes foglalóként, akkor kizárólag bírósági végzéssel lehet elrendelni a kiürítést.

A helyi Vöröskereszt szociális munkása szerint az érintettek már kilenc hónapja éltek a házban.

Csabával és Sárával - saját beszámolójuk szerint - augusztus 13-án egy biztonsági cég közölte, hogy pár napon belül el kell költözniük. Augusztus 15-én a Bross Security emberei a rendőrség segítségével kirakták a párt, akiknek a bútoraik, ruháik és használati tárgyaik is a lakásban maradtak.

A XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és hasznosítási iroda vezetője szerint minden jogszerűen zajlott.

- Szó sincs arról, hogy hónapok óta laktak volna ott - mondta Faller Lenke a NOL-nak. - Az önkormányzat megbízásából a Bross Security mindig ellenőrzi a területet, és szerintük korábban nem lakott ott senki. Amikor pedig észlelték, hogy valakik illegálisan beköltöztek, akkor a biztonságiak azonnal felszólították a "lakókat", hogy menjenek el. Erre a törvény lehetőséget ad, mert a biztonsági szolgálat azonnal intézkedett, amint észlelte az illegális lakásfoglalást. Ezért nem volt szükség a bírósági határozatra - magyarázta az önkormányzati tisztviselő.

Arra az ellenvetésünkre, hogy a Vöröskereszt szociális munkása szerint a hajléktalanok már kilenc hónapja éltek életvitelszerűen a házban, Faller Lenke azt válaszolta: ez nem lehet így. És azt is hozzátette, hogy ha a Vöröskereszt tudomást szerzett önkényes lakásfoglalásról, akkor a helyes eljárás az lett volna, ha figyelmezteti az önkormányzatot: "hé tulajdonos, valakik beköltöztek a tulajdonodba".

Az Utca Embere Önkéntes Hálózat viszont nyílt levélben fordult Dr. Tóth Gábor rendőrfőkapitányhoz: arra hívták fel a figyelmét, hogy a hajléktalanoknak a Vöröskereszt által kiállított papírjuk van arról, hogy életvitelszerűen ott laknak, ennek ellenére egy XIX. Kerületi rendőr járőr hatósági segítséget nyújtott a kilakoltatást végző biztonsági szolgálatnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.