Magyar-lengyel gazdaegyezség a 29 forintos léalmáról

Az éjszakai csökkentett létszámmal folytatott demonstráció után szerdán napközben nőtt az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol hétfő hajnaltól egy anarcsi és vásárosnaményi, keddtől pedig egy mátészalkai feldolgozóüzemet tartanak blokád alatt a termelők. 

A kora esti órákban Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke lengyelországi tárgyalásairól tájékoztatta a blokád résztvevőit.

E szerint a Lengyel Gazdaszövetség és a Magosz megállapodott abban, hogy kilónkénti 12 centes (mintegy 29 forintos) léalma-felvásárlási minimálárat hirdetnek a két ország hasonló okok miatt egy időben demonstráló almatermelői. Budai Gyula, a Magosz igazgatója bejelentette, hogy az egyik helyszínről, a mátészalkai ESZAT Kft. telephelye elől elvonultak járműveikkel, ugyanis a cég vállalta, hogy nem vásárol fel almát, amíg az árról végleges megállapodás nem születik. Budai Gyula azt is elmondta, hogy szeptember 1-jétől ugyancsak folyamatos demonstrációt szerveznek a Rauch Kft. nyírmadai telephelye elé. A felvásárlók által ígért 15-20 forint helyett 30 forintos kilónkénti árat követelő termelők a gyűlésen azt is bejelentették, hogy éjjelre sem vonulnak el a léüzemek elöl, hogy a feldolgozók ne tudjanak alapanyagot átvenni vagy készterméket kiszállítani telephelyükről.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban megtudtuk, hogy a korábbi hírekkel szemben ma sem ülnek le tárgyalni a termelők, a feldolgozók és a tárca képviselői. Dékány András szóvivő elmondta: agrárszakértőik felvették a kapcsolatot varsói kollégáikkal, hogy közös, EU-konform megoldási javaslatot dolgozzanak ki a mostani és az esetleges későbbi árviták megoldására.

Két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen demonstráltak csütörtökön nap közben az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó termelők, akik több mint négyszáz járművet sorakoztattak fel a blokád alá vont Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi feldolgozó üzeme előtt.

Az anarcsi blokád főszervezője, Dobos Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) kisvárdai térségi elnöke elmondta: napról, napra nő a tiltakozók száma az osztrák cég telephelye előtt, csütörtökön már 100-nál is több traktor, teher- és személygépkocsi torlaszolta el az Agrana helyi léüzemét.

Hozzátette: a gazdálkodók elszántságát fokozza, hogy a környék lakói közül sokan szolidárisak a tüntetőkkel, csütörtökön délben például ajándék ebédet, töltött káposztát vittek a tiltakozóknak.

Dobos Ferenc nem árulta el, ki volt az adományozó, s nem kommentálta az MTI munkatársának azt az információját sem, miszerint egy mezőgazdasági nagyüzem vendégelte meg a gazdálkodókat.

Az Agrana-Juice vásárosnaményi telephelyét csütörtökön 100 traktor és 200 teher-, illetve személyautó tartotta blokád alatt.

Czomba Sándor, a térségi egyéni fideszes országgyűlési képviselője szerint a beregi városban is a végsőkig kitartanak a gazdák, akik olyan információval rendelkeznek, hogy az osztrák cég fő tulajdonosa Lengyelországban már egyeztet az ott is blokádot tartó termelőkkel.

A politikus szerint ezt egyfajta elmozdulásnak tekintik a termelők, s bíznak abban, hogy újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek a magyar ipari almafeldolgozói kapacitás többségét, mintegy 55 százalékát birtokló Agrana-Juice vezetőivel.

Szabolcsban egy harmadik léüzemet, a mátészalkai ESZAT Kft. telephelyét csak úgynevezett blokádőrökkel felügyelik az almatermelők, a magyar tulajdonú társaság vezetője ugyanis garantálta nekik, hogy nem vesz át feldolgozásra gyümölcsöt addig, amíg az árról megállapodás nem születik. Határblokád, árubojkott is lehet

- Egy esetleges határblokádot, sőt az Agrana termékeinek bojkottját sem tartotta kizártnak a későbbiekben Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, amennyiben nem születik megállapodás rövid időn belül az alacsony felvásárlási ár miatt tiltakozó almatermelők és a feldolgozók között.

Az agrár-érdekképviseleti vezető csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten leszögezte: az almatermelők tiltakozásukban a végsőkig kitartanak, mert nincs hova hátrálniuk, a megélhetésükről van szó. Önköltségi ár alatt pedig nem kívánják árujukat értékesíteni. Ebben egyetértettek a magyar és a lengyel almatermelők megbízottai kedden Varsóban is, amikor a magyar almatermelők képviselői a lengyel parasztszövetség megbízottaival és a lengyel agrárminiszterrel találkoztak. A Magosz elnöke által elmondottakat megerősítette a sajtótájékoztatón jelen lévő Tilki Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.