Amerikába is eljutott a magyarországi "Barack Obamának" kampány híre

A Barack Obama-mánia az Egyesült Államokon kívül külföldön, például Magyarországon is tombol, ahol barackfőző kampánnyal népszerűsítik az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét - írta a Black Star News című New York-i újság kedden.


Barack for Obama (Barack Obamának) címmel rendezték meg a hét végén egy északkelet-magyarországi településen, Tállyán a szóban forgó barackfőző akciót az Obama által képviselt értékek népszerűsítésére.

Az illinois-i szenátornak rendkívüli nemzetközi vonzereje van a fiatalság körében, jelszava, a remény és változás visszhangra talál a gazdagok és szegények között egyaránt Afrikától Ázsián keresztül Európáig - olvasható a New York-i lapban.

Azt már Cserey Gyula, az MSZP nemzetközi titkára mondta el az MTI-nek Denverből, hogy a szociáldemokrata értékeket valló ifjúsági szervezet, az Európai Szocialisták Pártja (PES) magyarországi aktivista szervezete találta ki a sárgabarackfőző kampányt.

"Nagyon szimpatikus sokunknak az, amit Barack Obama képvisel (...) úgy gondoljuk, hogy élő történelem az, amit ez a fickó csinál, a demokrácia melletti, a megkülönböztetés elleni kiállásával, a társadalmi esélyegyenlőségért folytatott küzdelmével" - mondta Cserey Gyula, aki az amerikai Demokrata Párt e heti jelöltállító konvencióján vesz részt egy MSZP-delegáció tagjaként.

"Ezzel a barackkampánnyal az volt a célunk, hogy az Obama által képviselt demokrácia értékeket otthon is egy kicsit megszilárdítsuk; abban bízunk, hogy ha jönne egy ilyen új vezető a világon, akkor a mi ügyünk is előbbre mozdulna, próbáljuk ezt otthon is erősíteni" - fejtette ki, s elmondta, hogy az aktivista közösségek az általuk főzött baracklekvárokat jótékonysági célra ajánlják fel.

A Black Star News cikkének szerzőjét a magyarországi ifjúsági barackkampány is arról győzte meg, hogy Obama nemcsak amerikai, hanem nemzetközi jelenség: faji különbözőségeken, gazdasági és társadalmi osztályokon átívelő vonzereje izgalmas és reménykeltő. 

Az MSZP küldöttsége kedden részt vett a Denveri Egyetem új holokausztkutató központjának ünnepélyes avatásán, amelyet Tom Lantos, az amerikai kongresszus néhai magyar származású képviselője emlékének ajánlottak. "A magyar delegációt nagy szeretettel fogadták" - számolt be az eseményről Cserey Gyula, az MSZP nemzetközi titkára az MTI-nek. A szocialista párt négyfős delegációja - amelyet Lamperth Mónika, a pártelnöki kabinet irányítója vezet - a Demokrata Párt e heti jelöltállító konvenciójára érkezett Colorado állam fővárosába. A központ avatásán - amelyen 10-15 holokauszttúlélő között Tom Lantos özvegye, Annette Lantos is jelen volt - Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet Lantos emberségét, munkásságát méltatta. Lantos a kongresszus egyetlen holokauszttúlélő tagja volt. "Jeleztem, hogy egész tevékenységében az emberi értékeknek, normáknak próbálta megfeleltetni a világot" - mondta az MTI-nek a nagykövet. A sokfunkciós holokauszt központ újdonság, az eredményeket közvetlenül becsatornázza az egyetemi oktatásba. Cserey Gyula elmondta: az MSZP-delegáció szakértőkkel és politikusokkal folytatott megbeszéléseiből az derült ki, hogy a Demokrata Pártban jelenleg minden erő az egység megteremtésén dolgozik. Hillary Clinton e vonatkozásban jelképes gesztust tett hétfőn, amikor egy tanácskozáson úgymond elengedte saját szavazóit, Obama támogatására szólítva fel őket. A szocialista küldöttség kedden kampánytechnikával, médiával kapcsolatos rendezvényeken, valamint egy, a nők politikai szerepvállalását vizsgáló tanácskozáson vett részt. Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet meghívására szerdán egy külpolitikai kerekasztalra hivatalosak. Somogyi Ferenc nagykövet - aki a Demokrata Párt háttérszervezetének, a Nemzeti Demokrata Intézetnek a meghívására utazott el csaknem száz nagykövettársával Denverbe - úgy tapasztalta: hallatlanul népszerű Barack Obama, de a Hillary-szavazatokat nem lehet automatikusan hozzáadni táborához. "Sok-sok kísérlet történt az egység demonstrálására, de ez nem úgy működik, hogy Hillary megkéri támogatóit, szavazzanak Obamára" - fejtette ki, s hozzátette: bár a konvenció kellemes hangulatán nem érződik, a szakértők egyetértenek: "abszolút nem lehet még hátradőlni".

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.