Hatalmas földrengés Kelet-Szibériában, áldozatokról, károkról nincs hír

Nagy erejű földrengés rázta meg szerda reggel Szibéria keleti térségét, de az első hírek szerint csak pánikot okozott, áldozatok nincsenek és nem keletkeztek jelentős károk.

A helyi idő szerint délelőtt 10.35-kor történt földrengést a Richter-skálán mért 9-es fokozatúra tette az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi hivatala, de a hongkongi és az egyesült államokbeli földtani intézet egyaránt 6,3-as erősséget mért (a rengés erejét logaritmikus skálán meghatározó Richter-skála 1935-ös bevezetése óra a legerősebb, 9,3 erősségű rengést 2004. december 26-án, a Szunda-árok északi részén (Szumátra) mérték).

A földrengés epicentruma Bajkalszk várostól mintegy harminc kilométerre északkeletre - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója. A városban 8-as, Irkutszkban 6-7-es erősségű rengéseket mértek, Uszolje, Szibirszkoje, Angarszk és Cseremhovo városokban a rengések erőssége 5-ös volt, de a magasabb épületek lakói még Tomszkban is megérezték a földrengést.

 

A rendkívüli helyzetek helyi illetékesének tájékoztatása szerint Irkutszkban az első földlökés pánikot váltott ki, az emberek kirohantak az utcára, és jó egy órára megbénult a város. A környék nagyobb gyáraiban nem esett kár. A termelést mindenesetre leállították többek között a környezetszennyezése miatt sokat vitatatott cellulózgyárban, ahol a víztisztító berendezések működnek - mondta az illetékes.

Összeomlott viszont több szolgáltatás, így a mobil hálózat is, kijavításán dolgoznak.

A helyi földtani intézet szerint további földlökések nem várhatók, s a Bajkál-tó fenekének profilja nem teszi lehetővé árhullámok (cunamik) kialakulását.

 

Más kutatók már azt is bejelentették: a rengések nem zavarják meg a tó fenekén néhány éve felfedezett vulkánok kutatásával foglalkozó expedíció munkáját.

 Nagy erejű földrengés Peruban

 Nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,3-as fokozatú földrengés rázta meg kedden Peru középső részét.

 

Az első beszámolók ugyan nem tettek említést estleges áldozatokról, illetve károkról, de az őserdőben lévő Pucallpában sokan pánikba esve menekültek ki az épületekből.

Az amerikai geofizikai figyelőszolgálat mérése szerint a rengés epicentruma 93 kilométerre északra volt a várostól, amely Ucayalli tartomány közigazgatási székhelye.

(MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ)

 

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.