Ürgeöntők a II. kerületben

Három ürgeöntő férfira csapott le a rendőrség. Az eset nem szokatlan, hiszen gyakran akadnak össze a rendőrök illegális ürgeöntőkkel. Nem is volna ebben semmi meglepő, ha a rágcsálókra a Hernád töltésén vadásztak volna. Csakhogy a három férfit a II. kerületben fogták el, 15 agyoncsapott ürge tetemének társaságában.

A járőrök hétfő este, nem sokkal nyolc óra előtt jelentek meg az Arad utca és a Kővári utca kereszteződésénél, ahol elfogtak három férfit, akik hordókból öntötték a vizet, feltehetően ürgelyukakba - adta hírül a BRFK. Mivel az elpusztított, védett állatok eszmei értéke 150 ezer forint, a 42, 47 és 49 éves férfiak ellen természetkárosítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indul nyomozás.

Harminc éve még két forintot fizettek az ürgék farkáért a MÉH-ben, mivel azonban hazánkban populációjuk jelentősen lecsökkent, ma már egy állat eszmei értéke 10 ezer forint. Régen a szegény emberek fogyasztották az ürgéket, amelyek ma is számos helyen táplálékként kerülnek az asztalra, jóllehet manapság ezt az állatot legálisan legfeljebb a kerecsensólymok fogyaszthatják.

Altbäcker Vilmos, az ELTE etológia tanszékének docense, egyetemisták közreműködésével már hat éve foglalkozik ürgék öntésével és csapdázásával. A hazai populáció egyedei ugyanis nagy számban élnek repülőtereken. Az ott élő állatok egy részét egy uniós program részeként olyan nemzeti parkokba telepítik át, ahol a sólymok táplálékai lehetnek, míg máshonnan a repterek fejlesztése előtt az építkezési területekről kell környezetvédelmi kármegelőzés miatt kitelepíteni az állatokat. Ferihegyen viszont attól féltek, hogy az ürgék járatai gyengítik a leszállópályák altalaját, ezért kellett az állatokat átköltöztetni.

Altbäcker Vilmos az elmúlt hat évben már több mint kétezer ürgét telepített új élőhelyre, de vélhetően ennél több állat végzi emberi táplálékként. A dunakeszi repülőtéren például, ahol jelenleg is ezer és kétezer közé tehető az ott élő ürgék száma, az állatvédők gyakran értesítik a rendőrséget a populáció illegális fosztogatása miatt. Az etológus szerint a II. kerületi elkövetők rutintalanok voltak, mert az ürgeöntők általában hat-nyolc állatot ejtenek el. Egy vacsorára ennyi is elég, de a zsákmány eszmei értéke a 100 ezer forintos értékhatár alatt marad, így tettük megítélése is enyhébb.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.