Bhutto korrupt özvegye a hatalom kapujában

Mindössze egy héttel Pervez Musarraf pakisztáni elnök lemondása után, hétfő este szétesett a pakisztáni egységkormány. Navaz Sarif, a PLM-N elnöke kivonta pártját a koalícióból, és saját jelöltet állított a szeptember 6-i elnökválasztásra. Döntése várható volt, miután Aszif Zardari, a kormánykoalíció nagyobbik pártjának, a Pakisztáni Néppártnak (PPP) vezetője sokszori ígérete ellenére sem kötelezte el magát a Musarraf által hivatalukból felfüggesztett bírák visszahelyezése mellett.

Sarif több, mindkettőjük által aláírt dokumentumot lobogtatva jelentette be a sajtónak döntését, jelezve, hogy Zardari nem tett eleget írásban tett ígéreteinek sem. Pártja elkötelezettségét Sarif azzal igazolta, hogy választási ígéretük betartása, vagyis a független bíróság visszaállítása fontosabb számukra a kormánytagságnál. Ellenérzését fejezte ki Zardari elnökjelöltségével kapcsolatban is, mivel a kormánypárt nem konzultált koalíciós partnerével a döntéséről. Sarif csak abban az esetben támogatta volna Zardari elnökségét, amennyiben eltörlik azt a Musarraf által hozott alkotmánymódosítást, amely teljhatalmat ad az elnöknek a parlament feloszlatására.

Zardari egyértelműen attól tart, hogy a bírák, amint hivatalba lépnek, újranyitják az ellene felhozott, Musarraf által eltörölt vádakat. Győzelme esetén a pakisztáni alkotmány szerint elnökként mentesül minden vádeljárás alól.

A PPP vezetője csalódottságát fejezte ki koalíciós partnerének kilépésével kapcsolatban, és hangsúlyozta: azzal védekezett a pártok közötti megállapodás felrúgásáért, hogy kezét bizonyos erőknek tett ígéretei is kötik, amelyek Musarraf lemondásának elérésében segítették, ezeket pedig nem fedheti fel.

Nem meglepő az egységkormány szétesése, miután az 1990-es évek politikája a két párt egymás elleni csatározásáról szólt és az idei választások előtt csak a közös cél, Musarraf hatalmának megdöntése hozta össze őket.

Aszif Zardari a kilépett koalíciós partner támogatása nélkül is győzhet az elnökválasztáson, attól függően, hogyan alakul a kisebb pártokkal való egyezkedés. A parlamenti matematika ugyan kedvez neki, a pakisztáni választók körében azonban egyre veszít amúgy sem nagy népszerűségéből. Zardari Mr. 10 százalékként vált hírhedtté korrupciós ügyei miatt, és éveket töltött börtönben. Pártja a februári választásokat felesége, Benazir Bhutto december végi meggyilkolása után nyerte meg, amikor a pakisztáni nép együttérzését fejezte ki vezetője halála kapcsán.

Még saját pártján belül is elismerik, hogy Zardari korántsem élvezi azt a támogatottságot, amit Bhutto kapott. A tanult közép- és felsőosztálybeli réteg pedig megütközve figyeli, hogyan válik a kormánypárt vezetője, aki a korrupciós vádak miatt még a parlamenti választásokon sem indulhatott jelöltként, egyben az ország elnökévé is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.