Fehéredés után kisebb adó

"Virtuális" adócsökkentési alap, összességében majd ezermilliárdos adócsökkentés is szerepel abban a koncepcióban, amelyet Gyurcsány Ferenc ismertetett tegnap az MSZP frakciójával. Ezek a tételek egybecsengnek azokkal a "kívánalmakkal", amelyeket az SZDSZ támogatásának feltételeként hangoztatott az elmúlt hónapokban.

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök tegnap ismertette új programját a szocialista képviselőcsoport tagjaival. A tanácskozást a megszokott biztonsági óvintézkedések mellett tartották. Csak a képviselők mehettek föl arra az emeletre, ahol az egyeztetés folyt. Gyurcsány csaknem másfél órás összefoglalóban mutatta be elképzeléseit. Elmondta, hogy a ciklus első két évének erőfeszítéseivel, áldozataival egyensúlyközeli állapotot sikerült elérni. Csakhogy ez kevés. Adócsökkentést sürgetnek sokfelől, ami indokolt is volna, csakhogy nem könnyű hozzá megfelelő forrást találni, illetve olyan állami funkciókat, amelyektől a ciklus első felének megszorításai után még további összegeket lehetne elvonni. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a konvergenciaprogramot tartani kell, ez is szűkíti az adókorrekció mozgásterét. Ezzel együtt lehetőséget lát arra, hogy három év alatt a gazdaság kifehérítéséből, az ezáltal növekvő adóbevételek felhasználásával 1000-1200 milliárd forinttal csökkenteni lehessen a jelenlegi adó- és járulékfizetők terheit. Gyurcsány az indulás forrásaként említést tett egy adócsökkentési alapról is, amely a 2009-es költségvetésben már 300 milliárdos nagyságrendű lehet, és a 2010-es adócsökkentés fedezetévé válhat. Később a remélt friss adóbevételek váltanák ki. Ha azonban a gazdaság kifehérítése nem sikerül, további adócsökkentésre nem lesz mód. Vagyis "kultúraváltás" szükséges. Ha a vállalkozók, munkavállalók adómorálja nem változik, az erőfeszítés hiábavaló lehet.

A kormányfő bejelentette továbbá, hogy jövőre Nemzeti közfoglalkoztatási programot indítanak, amely a korábban - több fórumon is megvitatott - segély helyett munkát program része. Ebben, ahogy korábban már a miniszterelnök bejelentette, 2009-2010-re majd ötvenezer ember számára kívánnak munkát biztosítani, elsősorban azzal a lépéssel, hogy állami beruházásoknál a foglalkoztatottak legalább 10 százalékának hátrányos helyzetűnek kell lennie. Márpedig, ha éppen a legsebezhetőbb, leginkább rászoruló, kevéssé képzett emberek tízezreinek jut munka, ennyivel kevesebben szorulnak segélyre.

Az MSZP frakciójának tagjai közül többen megkésettnek nevezték a programot, de összességében a képviselőcsoport egységesen támogatta azt. A szocialista képviselők ezzel együtt továbbra is bizonytalanok abban, hogy miként lesz meg a program és a költségvetés keresztülviteléhez szükséges 194 parlamenti szavazat. Erre ugyanis mintha a párt felső vezetésének sem lenne meg ebben a pillanatban az egzakt válasza.

Tény ugyanakkor, hogy az adócsökkentési alap jó "hívószó" lehet a koalícióból kilépett liberálisoknak, hiszen hasonló alap létrehozását többször szorgalmazta már Kóka János a parlamentben. Ugyancsak meggyőző lehet a szabad demokraták számára az évi átlagosan 300 milliárd forintos adócsökkentési terv, ez ugyanis csaknem egybeesik a liberálisok három évre szánt 1000 milliárdos kívánalmával. A liberálisokkal való egyeztetések a napokban kezdődhetnek el. Úgy tudjuk, hogy Fodor Gábor, Kóka János és Horn Gábor már tegnap megkapta a miniszterelnök cselekvési javaslatait.

A tegnapi tanácskozás krónikájához tartozik még, hogy - nem először - kritika érte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztésügyi és gazdasági minisztert. A szocialista képviselők közül többen kifogásolták, hogy például az iskola-felújítási programban többségében fideszes vezetésű önkormányzatok nyertek támogatást. Bajnait legutóbb a dobogókői tanácskozáson támadták az uniós projektek megvalósításának lassúsága miatt. Igaz ugyanakkor, hogy a pártvezetésből származó forrásaink szerint ez leginkább csak egyes szocialista politikusok köreinek "türelmetlensége", nem pedig érdemi kritika.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.