Szer gyűlöletbeszéd ellen - Kállai Ernő szerint jogi fellépés kell

Új jogintézmények bevezetése helyett a meglévő törvények kiterjesztésével akar fellépni a gyűlöletbeszéd ellen a kisebbségi ombudsman.

A véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, ennek elkerülhetetlen mellékhatása a különféle csoportokat sértő, kirekesztő beszédmód - a gyűlöletbeszéd. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tegnapi tájékoztatóján elmondta: pár éve még ő is úgy gondolta, hogy a magyar társadalomban kialakul majd az a normarendszer, amely szalonképtelenné teszi a szélsőséges jelenségeket. Ma, 2008-ban - állapította meg - nem úgy tűnik, hogy ebbe az irányba haladunk. A közéletnek a rendszerváltás óta nem sikerült kitermelnie a gyűlöletkeltő megnyilvánulások ellenszerét, ezért jogi fellépésre van szükség.

Az AB előtt sorra elbukó beadványokból okulva Kállai Ernő nem teljesen új szabályozást képzel el, hanem egy már működő, alkotmányossági aggályokat fel nem vető jogintézmény hatókörének kiterjesztésében látja a megoldást.

Az egyenlő bánásmódról szóló 2003-as törvény most is lehetőséget ad a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre, de korlátozott módon: a közszférán kívül a magánszférának csak szűk körére érvényes. A kisebbségi ombudsman azt javasolja, hogy a törvény hatályát terjesszék ki az írott és elektronikus médiára, az internetre, valamint a bejelentett és spontán rendezvények, utcai megmozdulások résztvevőire. Kállai Ernő szerint ez a megoldás - a Magyarországon meghonosodott jogintézmények logikájának áttörése nélkül - egységes jogalkalmazást tenne lehetővé, és nem sértené az Alkotmánybíróság által felállított követelményeket sem.

Ez a legkönnyebben járható út - mondta a kisebbségi ombudsman. Egyelőre azonban kérdéses, hogy a nagypolitika részéről milyen fogadókészség mutatkozik az elképzelés iránt. Kállai elküldte javaslatát a pártoknak, de válasz még nem érkezett.

Szeptember 6. a charta napja

Szeptember 6-án lesz a Magyar Charta alakuló ülése - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden, Budapesten újságíróknak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Vitányi Ivánnal közösen arról tájékoztatta az MSZP-frakciót, hogy a kormányfő júliusi bejelentését követően számos köztiszteletnek örvendő személy és civil szervezet jelezte, hogy szeretne részt venni, a Demokratikus Charta hagyományaira építve, a Magyar Charta életre hívásában - közölte a szóvivő. A Magyar Charta alakuló ülésén a tervek szerint demonstrációt hívnak össze, várhatóan szeptember 20-ra. A melegfelvonuláson történt atrocitások után Gyurcsány Ferenc július 6-án jelentette be, hogy a szélsőségek, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet kezdeményez a Magyar Charta formájában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.