Öngyilkos merénylő közel 30 embert ölt meg Észak-Irakban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kedden egy észak-iraki rendőrségi toborzóközpont előtt, a hatóságok szerint a merényletben 28 rendőrjelölt életét vesztette, s 45-en megsebesültek.

Az eset Dijála tartomány Dzsalaula városánál történt. A merénylet körülményeiről és áldozatainak számáról eleinte ellentmondó hírek láttak napvilágot.

A legfrissebb rendőrségi jelentésekből azt lehet kihámozni, hogy egy öngyilkos merénylő gépkocsival érkezett egy dzsalaulai rendőri toborzóközponthoz, kiszállt az autóból, és mielőtt a rendőrség útját állhatta volna, belerohant a tömegbe, s felrobbantotta magát.

Miközben Irak nagy részében az elmúlt években csillapult a helyzet, az etnikailag és vallásilag egyaránt tarka Dijála tartomány továbbra is az ország egyik legveszélyesebb szegletének számít, mivel itt sereglettek össze az ország többi részéből kiszorított, az al-Kaida nemzetközi terrroszervezethez kapcsolódó szunnita arab fegyveresek. Az iraki hadsereg amerikai katonák támogatásával július 29-én nagyszabású hadműveletet indított a tartományban a szélsőségesek ellen, de minden erőfeszítés ellenére Dijálában gyakorlatilag minden nap történnek támadások a polgári lakosság és a fegyveres erők ellen. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.