Merényletet terveztek Obama ellen?

Merényletet terveztek Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje meggyilkolására a denveri CBS4 televízió hétfő esti beszámolója szerint.

A híradás szerint legalább négy embert őrizetbe vettek a merényletkísérlettel kapcsolatban, amelyet állítólag csütörtök este hajtottak volna végre, amikor Obama beszédet tart az elnökjelöltség elfogadásakor. Az egyik gyanúsított azt mondta a hatóságoknak, hogy egy magaslati pontról, 685 méteres távolságból akarták lelőni a szenátort. A CBS4 szerint az egyik állítólagos merénylő, amikor a rendőrségen rákérdeztek, hogy azért érkeztek-e Denverbe, hogy megöljék Obamát, igennel felelt.

Az ügy vasárnap reggel kezdődött, amikor a rendőrség letartóztatott egy 28 éves férfit, Tharin Gartrellt, aki imbolyogva haladt egy bérelt kis teherautóval az úton. A rendőrség két nagy tűzerejű, távcsöves puskát talált a járműben, továbbá egyebek mellett álcaruhát, hordozható adó-vevőket, egy golyóálló mellényt, egy távcsövet és metamfetamint. Az egyik fegyvert - mint kiderült - Kansasból lopták el.

A rendőrök fel akarták keresni Gartrell egy több ügy miatt is körözött társát, aki kiugrott egy hotel hatodik emeletéről. Bokáját törte, de a rendőrök elfogták. Állítólag horogkereszt mintás gyűrűt viselt, feltételezhetően kapcsolatban állt a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető szervezetekkel.

Gartrell egy harmadik ismerősét is őrizetbe vették, aki azt mondta, hogy a másik kettő a jelölési beszéd elmondásakor akarta meggyilkolni Obamát. Egy nőt is letartóztattak. A CBS4 beszámolója szerint a Titkos Szolgálat, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), egy másik szövetségi nyomozó szerv, az ATF, valamint a hatóságok közötti terrorizmus elleni akciócsoport (JTTF) is vizsgálja az ügyet.

Nem volt igazi veszély
Nem fenyegette valódi veszély Barack Obama életét - mondta Troy Eid amerikai ügyész kedden a várható demokrata elnökjelölt ellen állítólag tervezett gyilkossági merénylettel kapcsolatban. Kathy Wright, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője megerősítette, hogy az FBI vizsgálatot folytat annak a férfinak az ügyében, aki állítólag meg akarta ölni az illinois-i szenátort.

Más szövetségi, illetve helyi nyomozó szervek nem kommentálták az ügyet. A The Washington Post beszámolója szerint egyelőre nem történt vádemelés, a fenyegetés komolyságát vizsgálják. Obama kampánystábja sem fűzött megjegyzést az esethez. "Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nincs valódi veszély a jelöltre, a Demokrata Nemzeti Konvencióra vagy Colorado lakosságára nézve" - szögezte le nyilatkozatában Troy Eid ügyész.

A denveri CBS4 televízió hétfő esti beszámolója szerint merényletet terveztek Obama meggyilkolására. A híradás szerint legalább négy embert őrizetbe vettek a merénylettel kapcsolatban, amelyet állítólag csütörtök este hajtottak volna végre, amikor Obama az elnökjelöltség elfogadásakor beszédet mond. Az egyik gyanúsított azt mondta a hatóságoknak, hogy egy magaslati pontról, 685 méter távolságból akarták lelőni a szenátort. Az egyik letartóztatott férfi feltételezhetően kapcsolatban állt a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szervezetekkel.

Barack Obama az Egyesült Államok első afro-amerikai elnöke lenne, ha megnyerné a novemberi választást. A kiemelten fontos személyek biztonságára ügyelő titkosszolgálat az Obama biztonsága kapcsán felmerült aggodalmak miatt már a szenátor 2007-es kampányának eleje óta vigyáz a politikusra.

Nem Obama irányába billent a népszerűségi mérleg

Az amerikai Demokrata Párt országos konvenciójának első napja után némileg módosult a két nagy párt valószínű elnökjelöltjének megítélése; a Rasmussen intézet felmérése szerint azonban a várakozással szemben a republikánus John McCain javára.

Meglepő, hogy a denveri jelöltállító pártkongresszus kezdete után nem a demokrata jelölt, Barack Obama irányába billent a népszerűségi mérleg. A két párt hívei között McCain és Obama is 44 százalékon áll, a független szavazókat is beszámítva 46 százalékon. A Rasmussen adatai szerint Obama egy nappal korábban még 3 ponttal vezetett az összes szavazó körében. A legfrissebb, kedden közölt felmérési eredmény szerint Obamát a demokraták 78 százaléka támogatja, míg McCain a republikánus szavazatok 85 százalékát tudhatja maga mögött. Ennek ellenére a Rasmussen Markets, az intézet választási "tőzsdéje" jelenleg 61 százalék esélyt jelez arra, hogy Obama lesz a Fehér Ház következő lakója.

A denveri konvencióról szinte a nap 24 órájában élőben közvetítő CNN hírtelevízió hírmagyarázói szerint a demokraták a csütörtökig tartó pártkongresszus első napján kesztyűs kézzel bántak vetélytársaikkal, nem támadták elég keményen a republikánusokat.

A két nagy párt elnökjelöltjének személye nem kérdéses, ez már eldőlt a hosszú előválasztások során. Ez azonban nem volt mindig így. Korábban csak - az 1800-as évek vége óta tartott - konvenciókon dőlt el a jelöltség kérdése, a politikusok kíméletlen harcot vívtak az államok küldöttei előtt. Annak idején a konvenciókon fogadták el a pártok platformjukat is a legfontosabb kérdésekre adott válaszokkal, ezekről ma már a kongresszus előtt döntenek. A jelöltek azonban még ma is ezeken a hatalmas, színházi produkcióknak is beillő látványos - zajos, zenés, ünneplős, léggömbös - rendezvényeken fogadják el a jelölést. A pártok legfőképpen szavazótáboruk egyesítésére igyekeznek felhasználni a konvenciókat, valamint arra, hogy bemutassák jelöltjüket az egész amerikai közönségnek. Egyesek azzal érvelnek, hogy a konvenciók kiüresedtek, hiszen a választók ezek nélkül is el tudják dönteni, kire szavazzanak, mások ragaszkodnak a hagyomány folytatásához.

A Demokrata Párt konvencióján Obama csütörtökön fogadja el a jelöltséget, és mond ez alkalomból beszédet 80 ezres tömeg előtt az Invesco Field stadionban. A Republikánus Párt szeptember 1. és 4. között tartja saját kongresszusát a Minnesota állambeli St. Paul-Minneapolis testvérvárosban; McCain 4-én tartja meg jelölési beszédét.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.